abszolút abszurd Forró drót kiemelt

Heti egy napot FELESLEGESEN dolgozunk?

Várhatóan 60 cég több mint 3000 munkavállalója vesz részt abban a júniustól az év végéig tartó tesztidőszakban, amely alatt a 4 naposra rövidített munkahét hatásait viszgálják. Ez a világ eddigi legnagyobb ilyen irányú kutatása – írja a The Guardian.

A rövidített munkahét célja, hogy az alkalmazottaknak kevesebbet kelljen dolgozni ugyanannyi fizetésért, miközben a munkavégzés hatékonyságát növelni tudják. Az erre vonatkozó pilot programot az Oxfordi, illetve a Cambridge-i Egyetem akadémikusai, az amerikai Boston College dolgozták ki a 4 Day Week Global és az Autonomy nevű agytröszttel közösen.

Munkaszervezés szempontjából nincs értelme visszaforgatni az idő kerekét a járvány előtti időkig. Egyre több cégvezető ismeri fel, hogy a munkaórák száma helyett a munka minőségére kell fókuszálni, a pandémia pedig ráirányította a figyelmünket arra a kérdésre, hogy mit tartunk egészségesnek a munka-magánélet egyensúlyát tekintve

– mondta Joe O’Connor, a 4 Day Week Global igazgatója.

Izlandon már zajlott egyébként hasonló próba: 2500 ember bevonásával és a reykjavíki önkormányzat, valamint a kormány közreműködésével vizsgálták a rövidítés lehetőségeit és hatásait. A kísérletben résztvevő dolgozók ugyanakkora fizetésért 40 helyett 35 vagy 36 órát dolgoztak egy héten. Az eredmények a kezdeményezés elsöprő sikerét mutatták.

Az érintett alkalmazottak produktivitása ugyanis megmaradt, sőt, nőtt is. Kevésbé voltak stresszesek, csökkent náluk a kiégés veszélye, javult az egészségi állapotuk és a munka-magánélet egyensúlya is. A tapasztalatok több szakszervezetet is arra sarkalltak, hogy újratárgyalják a munkaidőt, így az izlandi munkavállalók 86%-a már kevesebbet dolgozik ugyanazért a fizetésért.

hrportal – Pesti Hírek

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben