Forró drót Imperium Globalorum kiemelt Videó

Hogyan süllyeszthette el az ukránok cirkálórakétája a Moszkvát? (+videó)

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint lőszerrobbanás történt a fekete-tengeri orosz flotta zászlóshajóján, a Moszkván, amely súlyosan megrongálta, majd elsüllyesztette azt. Az ukránok viszont azt állítják, hogy valójában az ő Neptun-hajóelhárító rakétáik találták el a Moszkvát. A napokban Boris Johnson brit miniszterelnök hasonló hajóelhárító rakétarendszer ukránoknak történő átadását jelentette be.

Csütörtök este az orosz védelmi tárca tájékoztatást adott ki, miszerint a Moszkva egy viharban süllyedt el, amikor egy kikötőbe vontatták javításra. A cirkáló legénységét – sajtóértesülések szerint mintegy félezer tengerészt – a Fekete-tengeri Flotta hajói vették fel.

Makszim Marcsenko, az ukrán Odessza megye kormányzója ugyanakkor korábban azt mondta,

hogy a Moszkvát két Neptun típusú, ukrán gyártmányú, hajó elleni cirkálórakéta találta el.

A Moszkva

A Szlava-osztályú cirkáló, az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottájának zászlóshajója, a Moszkva elég nagy ütőerővel rendelkezett. A rakétás cirkálót arra tervezték, hogy képes legyen, akár amerikai repülőgép-hordozók megsemmisítésére is. A hajó fő csapásmérő fegyverzete 16 rakétaindító volt, P-1000 Vulkan típusú rakéta számára. A Moszkva emellett erős légvédelmi képességekkel rendelkezett: összesen 64 darab S-300F Rif légvédelmi rakétával szerelték fel.

A közel 11 500 tonnás Moszkva hatalmas hajónak számított,

és csak egy nagyon jól irányzott Neptun hajóelhárító rakétával lehetett megsemmisíteni.

Figyelembe kell venni ugyanakkor azt a tényt is, hogy a már említett rakétaindító csövek a hajó oldalán helyet foglalva sebezhetővé tették a Moszkvát egy ellenséges csapással szemben.

Neptun hajó elleni rakéta

Az ukránok Neptunja (RK-360MC Neptun) a szovjet Zvezda Kh-35 hajóelhárító rakétán alapul, de továbbfejlesztett elektronikával és jóval nagyobb hatótávolsággal rendelkezik.

A Neptun hajó elleni rakétát a Luch tervezőiroda fejlesztette ki. Az először 2013-ban bejelentett hajóelhárító rakétán három évvel később végezték el első sikeres teszteket, végül pedig az ukrán hadsereg 2019-ben fejezte be a Neptun fejlesztését, leadva a rendeléseket az első tételekre.

A több mint 5 méteres Neptun egy 160 kilogrammos, nagy robbanóerejű, robbanótöltet hordoz, amely képes elsüllyeszteni akár 5000 tonnás hajókat is (például rombolókat vagy fregattokat). Ahhoz tehát, hogy elsüllyessze a Moszkvát és ne csak megrongálja, az kell, hogy az ukránok több rakétával találják el a hajót vagy a rakéták közül egy, a már említett rakétaindító csövekbe csapódjon.

A Neptun hajó elleni rakéta 10-15 méterrel a víz felett repül a célja felé, ami a becsapódás előtt 3-4 méterre süllyed.

A Neptun hatótávolsága a jelentések szerint közel 300 km, és szárazföldről, levegőből és vízről egyaránt indítható.

Az orosz invázió előtt az ukrán hadsereg 90 darab Neptun rakétával felszerelt indítójármű beszerzését tervezte, de az orosz támadás miatt ez a terv félbemaradt, így becslések szerint az ukránok jelenleg mindössze 20 darabbal rendelkezhetnek.

neokohn – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

Az ukránok robbanthatták fel az Oroszországot Kínával összekötő vasútvonalat (+ videók)

Jónás Levente

VIDEÓ: Megsemmisítették az oroszok legmodernebb hadihajóját az ukránok

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben