abszolút abszurd Forró drót kiemelt

Íme, egy átlagos Zelenszkij-rendelés (házhozszállítással és reklamációkkal)

Tegnap ugyanis Brüsszelben tanácskoztak az ukrán hadsereg támogatói, az ún. Ramstein-3 tárgyalások eredményeképpen pedig újabb fegyverszállításokról döntöttek.

  • Az Egyesült Államok újabb 1 milliárd dollárnyi fegyvert és egyéb katonai eszközt ad át Ukrajnának, ennek leglényegesebb része az újabb 18 db M777-es vontatott tarack és hozzávaló 36 ezer lövedék, az azok vontatására alkalmas járművek, valamint 2 Harpoon rakétarendszer, amelyek tengeri célpontok elleni használatra valók. A korábban felajánlott HIMARS rakéta-sorozatvetőkhöz is küldenek rakétákat.
  • Összesen 10 darab rakéta-sorozatvetőt kaphat Ukrajna: az Egyesült Államok 4, Nagy-Britannia és Németország 3-3 rendszert adhat át az országnak, egységenként 100 rakétával.
  • Kanada összesen 9 millió kanadai dollár (kb. 6,9 millió amerikai dollár) értékű támogatás keretein belül 10 darab, az említett tarackokhoz való cserecsövet ad át Ukrajnának. Az említett fegyverek lövegcsövét 2500 lövésenként ki kell cserélni.
  • Lengyelország és Hollandia a hírek szerint szintén tüzérségi eszközöket ad át Ukrajnának. Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője azt mondta, a tegnapi találkozón közel 100 löveg átadásáról döntöttek, a közeljövőben pedig ez a szám összesen 300-400-ra nőhet.

Azonban ezek a számok jócskán alulmúlják az ukrán várakozásokat, mivel Kijev többek között 300 rakéta-sorozatvetőre, 600-1000 tarackra és többszáz más eszközre számított.

Ugyanakkor a tegnapi sajtótájékoztatón Lloyd Austin védemi miniszter és Mark Milley vezérkari főnök is hangsúlyozta, hogy az USA és szövetségesei így is rendkívül nagy mértékű és gyors segítséget nyújtottak Ukrajnának,

Ramstein-3, Brüsszel

Milley egyenesen úgy fogalmazott, hogy több páncéltörő rakétát adtak át Ukrajnának, mint ahány tank van a világon.

Emellett hangsúlyozták, hogy a fegyverszállításokat Ukrajna folyamatosan változó kérései és a nyugati fegyverekhez értő személyzet kiképzése is lassítja. Ezzel eléggé egyértelművé tették, hogy a fegyverszállítások mértékét az USA és a szövetségesei lehetőségei és szándékai, és nem Kijev követelései szabják meg.

Ma a francia elnök, a német kancellár, az olasz miniszterelnök és a sajtóhírek szerint a román elnök is Kijevbe látogat. Az ukrán vezetés vélhetően megpróbálja őket további fegyverszállításokra bírni, a sajtóban azonban az is felmerült és ukrán kormányzati szereplők is hasonlóan nyilatkoztak, hogy

az európai delegációk célja az lehet, hogy rávegyék Kijevet bizonyos Oroszországgal szembeni engedményekre a békekötés érdekében.

Ennek okai az ukrán katonai pozíciók romlásán túl a nyugati és főképp az európai fegyverkészletek kimerülése és a háború súlyos gazdasági hatásai lehetnek.

Kosztur András

fb – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

Csődhullám söpör végig Amerikán

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben