Forró drót hajrá, magyar! kiemelt

Kemoterápiás jövőbelátó onkológiai teszt – egy magyar cég előremutató terápiás fejlesztése

A Neumann Labs jövő héttől elérhető onkológiai tesztje képes kimutatni, hogy melyik kemoterápiás szer lesz a leghatékonyabb a tüdőrákban szenvedő betegek kezelésére.

„A tüdődaganatoknál az egyik fő kezelési lehetőséget a kemoterápia jelenti, azonban ez az eljárás sajnos csak az esetek 20-25 százalékában hatásos. Ez azért van, mert a tumorok különbözőek, így egy kemoterápiás szer az egyik páciens számára a gyógyulást jelentheti, míg másik beteg esetében hatástalan marad”

– magyarázza a cég által kiadott közlemény, amely szerint

a most bevezetett új onkológiai teszt lehetőséget biztosít arra, hogy megállapítsák, egy-egy beteg számára melyik szer biztosítja a legnagyobb valószínűséggel a sikeres kezelés esélyét.

Ez Magyarországon különösen létfontosságú kérdés, hiszen az Európai Rákinformációs Rendszer (ECIS) statisztikái szerint lakosságarányosan

az egész Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák miatti halálesetek száma, 2020-ban százezer lakosból 88,3 vesztette életét a betegség miatt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján tavalyelőtt összesen 10 274 esetet diagnosztizáltak hazánkban, és 8920 ember halt meg tüdőrákban.

„A tüdőrák kezelési stratégiájának kialakításában egyaránt figyelembe kell venni a daganat típusát, stádiumát, nagyságát és elhelyezkedését”

– írja a Neumann Labs, hozzátéve, hogy az ilyen esetekben az egyik fő kezelési lehetőséget a kemoterápia jelenti, amelynek célja, hogy megállítsák a rákos sejtosztódást a daganat szaporodását befolyásoló készítményekkel. Ilyen szerből ugyanakkor többféle is rendelkezésre áll, és mivel mindeddig nem volt rá lehetőség, hogy megállapítsák, hogy egy adott beteg számára melyik lesz hatásos, így a kemoterápia hatékonysága is igen alacsony volt. Ezen változtathat

a Neumann Labs által kifejlesztett onkológiai teszt, a Neumann LiA, amely már a jövő héttől az orvosok rendelkezésére áll, és mindössze tíz nap alatt képes megbízható eredményt adni.

A teszt során először szövetmintát vesznek a tumorból, az ebből kinyert sejtekből pedig laboratóriumi körülmények között olyan háromdimenziós szövetmodelleket építenek fel, amelyek hűen modellezik a tumor természetes közegét. A szövetkomplexumokat ezután elkezdik tesztelni a kezelőorvos által alkalmasnak vélt kemoterápiás szerekkel, így mérve és rangsorolva azok hatékonyságát.

„A háromdimenziós rendszerekben a sejtek az élő emberi szövetekhez nagyon hasonlóan reagálnak, ezért az ilyen eljárásokból levonható következtetések sokkal pontosabb képet adnak a majdani élettani hatásokról, mint más módszerek”

– mondta el az eljárásról Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője, hozzátéve, hogy ezzel a betegek nem csak időt nyerhetnek, de mentesülnek a számukra felesleges vagy kevéssé hatékony kezelés toxikus mellékhatásaitól is.

A Neumann Labs nem most hívta fel először magára a figyelmet, hiszen a pécsi biotechnológiai vállalat a koronavírus-járvány során is számos eredményt tudott felmutatni. Többek között

ők azonosították Magyarországon elsőként a vírus dél-afrikai variánsát valamint a jelenleg is domináns omikront is. Ezt megelőzően szintén a Neumann Labs fejlesztette ki azt a HPV-tesztet, amelyet ma a magyar orvosok nagy része használ, emellett pedig egy olyan, otthon is elvégezhető HPV-tesztet is kidolgoztak, amely nem csak a fertőzést, de annak típusát is segít megállapítani.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Ötven repülőgépet rendelt meg egy kínai vállalat a magyar Magnus Aircraft Zrt.-től

Jónás Levente

Magyar biosör család: a hajdinasör új hungarikum

Jónás Levente

Újraindult a traktorgyártás Magyarországon

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben