Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Kijev célja atomkatasztrófa vagy a Krím kiszárítása?

Az Ukrán Fegyveres Erők ágyúzásai következtében a Kahovkai Vízerőmű (HPP) gátján esetlegesen sérülések, károk a Zaporozsjei Atomerőműben (Atomerőmű) nukleáris katasztrófa veszélyével járnak – írja az Itvesztyija, az Energodarban található atomerőmű helyettes vezetőjére hivatkozva.

„Ha gondok lesznek a Kahovszkaja vízerőmű gátjával, nagy bajok lesznek a Zaporizzsja atomerőműben. Ez nukleáris katasztrófa kialakulásához vezethet” 

– mondta újságíróknak. Az igazgatóhelyettes szerint egyébként a HPP az ellenségeskedés első napjai óta vészhelyzeti üzemmódban működik.

A Kahovka víztározót az erőmű gátja zárja le, a 2.155 négyzetkilométeres (!) felületű tározó biztosítja az erőmű hűtővizét.

Amennyiben ez valamilyen oknál fogva nem biztosított, a vízhűtés biztosításának hiányában az erőmű reaktora elszabadulhat.

A Nova Kahovka területén található HPP közvetlen közeléből indul ki a Krím-csatorna, ami a félsziget édesvíz ellátásának minimum 80 százalékát adja.

A víztározó kialakítása előtt Zaporozsje alatt nem volt hajózható a Dnyeper, mert vízeséseken, zúgókon keresztül igyekezett a víz a Fekete-tenger felé.

Ha emlékszünk még, a korábbi években Ukrajna elzárta a csatornát, ezzel nem kis gondot okozva a Krímben élőknek. Ha a víztározó vize „elillan”, a Krím édesvíz nélkül marad!

Ezekre a körülményekre nehéz azt mondani, hogy az ukrán hadviselés a háborús jog alapján állna. Azonnal hozzátesszük azonban, hogy a háború alapvetően rossz, és alapvetően melegágya a jogsértéseknek.

Címlapképen a Kahovszkaja erőmű és gát (szemben a víztározó, jobbra a gátrendszer mögött ágazik le a Krím-csatorna)

itthonrolhaza – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

VIDEÓ: Nem orosz, hanem ukrán rakéta találta el a kórházat

Jónás Levente

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben