kiemelt Uncategorized

Kína a Vatikánnal kötött “baráti egyezség” kiterjesztését ígéri

Kína hétfőn a Vatikánnal kötött “baráti egyezség” kiterjesztését ígérte, miután a Szentszék az elmúlt hétvégén éles hangú közleményben bírálta, hogy Peking nem tartotta be a katolikus püspökök kinevezésére vonatkozó megállapodást.

Csao Li-csian, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn közölte, hogy

országa bővíteni szeretné a Vatikánnal a püspökök kinevezésről 2018-ban megkötött ideiglenes megállapodást.

A Vatikán előzőleg szokatlanul nyers hangnemű közleményben bírálta, hogy Peking november 24-én kinevezte Csianghszi tartományi segédpüspöknek John Peng Vei-csao püspököt.

Csianghszit a Vatikán nem ismeri el egyházmegyének. Kína és a Vatikán között 1951 – a kommunisták hatalomátvétele és a külföldi papok kiutasítása – óta nincsen diplomáciai kapcsolat.

A Vatikán az elmúlt években nyitni akart, enyhíteni a feszültséget, elsősorban a püspökök kinevezése kapcsán.

Hétfői sajtótájékoztatóján a szóvivő kijelentette, hogy nem volt tudomása a Peng püspökkel kapcsolatos helyzetről, de hangsúlyozta, hogy az elmúlt években javultak Kína és a Vatikán kapcsolatai a kínai katolicizmus hasznára és annak “harmonikus fejlődése” érdekében.

“Kína ki szeretné terjeszteni a Vatikánnal megkötött baráti konszenzust, és meg akarja őrizni az ideiglenes megállapodás szellemét”

– mondta a szóvivő az újságíróknak.

A vatikáni közlemény szerint Peng beiktatási ünnepségére “a helyi hatóságok hosszas és kemény nyomásgyakorlása” után került sor.

A kapcsolatok megszakadása óta Kínában két katolikus egyház működik: a hivatalos, állami irányítású és a Vatikánhoz hű, “földalatti” egyház. A kínai katolikusok száma becslések szerint hat, illetve tizenkét millió között mozog mind az államilag elismert Hazafias Katolikus Szövetségben, mind a földalatti egyházban.

A megbékélést célzó erőfeszítéseinek keretében a Vatikán kész volt aláírni 2018-ban a tökéletesnek általa messze nem tartott megállapodást, amely rendezte egyes püspökök jogállását, és lehetővé tett újabb kinevezéseket. A megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A kínai katolikus egyház ügyeit közelről követő AsiaNews hivatalos pápai hírügynökség szerint Ferenc pápa 2014-ben titokban szentelte fel Penget a Csianghszi tartománybeli Jücsiang püspökévé.

A mostani volt az első eset, hogy a Vatikán nyíltan megvádolta Pekinget a 2018. évi megállapodás megsértésével, pontosan egy hónappal azután, hogy újabb két évre meghosszabbították a megállapodást.

A Szentszék reményét fejezte ki, hogy “az ilyen esetek nem ismétlődnek meg”.

orientalista – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Egy pápai prófécia

Jónás Levente

Június 24-e történelmi nap az USA életében

Jónás Levente

Erdő Péter lehet Ferenc pápa utódja?

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben