Forró drót kiemelt klímafelelős

Különösen káros növényvédő szerekkel szennyezettek a magyar gyümölcsök

Az Európai Unió tagállamainak ugyan 2011 óta fokozatosan ki kellene vonniuk a forgalomból az 55 legkárosabb növényvédő szert, azonban egy kiskapu lehetővé teszi a helyettesítő vegyszerek alkalmazását. Magyarországon pedig ki is használják ezt a lehetőséget, hiszen az 55-ből 50-et más, ám hasonlóan káros szerekre cseréltek le, ráadásul az EU-ban nálunk engedélyezték a legtöbb ilyen „helyettesítést”.

Az európai szervezetek továbbra is azért küzdenek, hogy 2030-ra minden ilyen káros növényvédőt betilthassanak az Európai Unióban, az EU azonban már azzal is elégedett lenne, ha az évtized végére a felére csökkentenék ezen vegyületek számát.

A PAN Europe legújabb tanulmánya szerint az EU eddigi törekvései egyáltalán nem érték el a céljukat, hiszen 2011-hez képest 53 százalékkal nőtt a növényvédőszer-hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága.

Hazánkban pedig kifejezetten rossz a helyzet, a minták jelentős részében kimutathatóak ugyanis a káros anyagok maradványai. Ezek a cseresznye 50%-ában, a saláta 38%-ában, az alma 32%-ában vannak jelen.

liner – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény) – ELSŐ RÉSZ

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben