Forró drót hajrá, ember! kiemelt

Levegő+napfény = ivóvíz? Tunéziában megcsinálták (+videó)

A Földön 2,7 milliárd olyan ember él, aki évente legalább egy hónapon keresztül nem jut vízhez, az iskolák csaknem egyharmadának nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez, és évente félmillió 5 évesnél fiatalabb gyerek halálát okozza a rossz vízminőség. Az előrejelzések szerint 2040-re 600 millió gyerek él majd olyan területeken, ahol rendkívül korlátozottak lesznek a vízkészletek.

Az egyik ilyen vízválságos ország Tunézia, ahol a Kumulus nevű startup most előállt egy lehetséges megoldással.

Olyan gépet hoztak létre, amely napenergia segítségével a levegőből vonja ki a vizet, így napi 20–30 liter ivóvíz gazdaságos és fenntartható termelésére képes, külső áramellátás vagy további vízforrás szüksége nélkül.

A Kumulus–1 nevű eszköz a cég leírása szerint egy légkörivíz-termelő egység (atmospheric water generator), amely könnyen szállítható, egyszerűen működtethető és karbantartható. A gépbe beáramló levegő egy légszűrőn halad át, hogy megtisztuljon a szennyeződésektől, majd a levegő lehűtésével a benne rejlő víz az eszköz beljesében található felületeken kondenzálódik, ahonnan egy tartályba kerül a tiszta ivóvíz.

A napelemmel felszerelt készülék elfér egy 1 köbméteres dobozban, és a Kumulus elsősorban ivóvízhiányos iskoláknak és falvaknak juttatná el a gépeket, de irodáknak, gyáraknak és szállodáknak is felkínálják, hogy csökkentsék a műanyag palackban kapható víz használatát.

qubit – Pesti Hírek

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben