Forró drót kiemelt uni…jó?

Miért taszítja Európa saját magát egy mély szakadékba? 

Nem túlzás azt állítani, hogy az 1929-ben kezdődött nagy világgazdasági krízishez hasonló helyzet felé sodródik Európa. Bizony sodródásról beszélünk, mivel egyelőre egyetlen olyan kezdeményezés nem látszik, amely arra törekedne, hogy ezt a folyamatot megállítsa.

Az Európai Unió továbbra is mindent egy lapra tett fel Oroszország legyőzése érdekében. Az Egyesült Államok számára is nagyon kedvező ez a helyzet. Jól látszik, hogy ezek a szereplők nem fognak semmit sem tenni a katasztrófa elkerülése érdekében. Washingtonnak igazából mindegy mi történik az öreg kontinensen, míg Ursula von der Leyen bandája maximum elmenekül Brüsszelből, ha annyira forró lesz a helyzet. A józan hangok sajnos teljesen kisebbségben vannak Európában, így nem várható a közeljövőben, hogy ők befolyással legyenek az események menetére.

De miért is alakult így?

A Szovjetunió 1991-es összeomlását követően nagyon sokan úgy gondolták Európában, hogy Oroszország akár hosszú évtizedekig nem lesz képes valós hatalmi igényekkel fellépni. Tévedtek. A 2000-es évek közepétől Moszkva egyre ambiciózusabb lett, miközben az európai politikusok jelentős része teljes mértékben Washingtonhoz kötötte magát. Pedig akkor még lett volna esélye az unió vezető országainak arra, hogy egy olyan megállapodást kössenek Moszkvával, ami mindkét félnek kedvező lett volna.

Ezzel szemben Brüsszel és a teljes uniós intézményrendszer amerikai befolyás alá került. Pontosan emiatt mára Európa képtelen szabadulni ebből a helyzetből, és a vezető politikusoknak sok esetben kell a kontinens érdekével szemben döntéseket hozniuk. Európa és Brüsszel mára Washington gyarmata lett. Ez a függés pedig a mai helyzetben súlyos katasztrófa felé viszi a kontinenst! Vajon van még innen kiszállás?

Kovács András

fb – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény) – ELSŐ RÉSZ

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben