Forró drót kiemelt united fakes of america

Oklahomában az abortusz tilalma a fogantatás pillanatától lép életbe

Nemrég szivárgott ki az amerikai legfelsőbb bíróság egyik februári határozattervezete, amely kivenné az abortuszt az egyéni jogok közül, és a terhességmegszakításról szóló szabályozást a tagállami törvényhozások jogkörébe tenné át. Már ekkor lehetett tudni, hogy ha a tervezet megvalósul júniusban, akkor az USA 22, republikánus vezetésű tagállamban azonnal abortusztilalom léphet életbe.

Oklahomában ugyanakkor a terhességmegszakítások ellehetetlenítésével nem vártak a bírói testületre. A republikánusok által benyújtott és csütörtökön elsöprő többséggel elfogadott törvényjavaslat a texasi abortuszellenes törvény mintájára készült, amely lehetővé teszi, hogy bárki beperelje az abortuszszolgáltatókat.

Oklahomában ugyanakkor még a szigorú texasi szabályozásnál is korábban tiltják a terhességmegszakításokat.

Texasban a félrevezetően elnevezett „szívveréstörvény” a terhesség 6. hetétől tette illegálissá az abortuszt.

(Az elnevezése azért félrevezető, mert a törvény valójában attól a ponttól tiltja az abortuszt, hogy kimutatható a szívműködés, ez pedig nem egyenlő a szívhanggal, ráadásul azt sem jelenti, hogy a magzat életképes lenne.) Ez az időpont is kifejezetten korai, sok nő eleve később tudja meg, hogy terhes, mint ameddig legális a terhességmegszakítás Texasban, ráadásul texasi abortuszszolgáltatók becslése szerint a terhességmegszakításra jelentkezők 85 százaléka szinte kivétel nélkül elesik a legális abortusz lehetőségétől a tavalyi törvény miatt.

Az oklahomai abortusztilalom ugyanakkor az „emberi spermium és az emberi petesejt összeolvadása”-ként definiált fogantatás pillanatától él.

Az új törvény nem tiltja a fogamzásgátlás különböző formáit és az esemény utáni tabletták alkalmazását sem, illetve nemi erőszak és vérfertőzés esetén elvileg lehetővé teszi a terhességmegszakítást. Az utóbbi esetekben ugyanakkor rendőrségi bejelentéshez köti a terhességmegszakítás elvégzését.

Az abortuszt néhány kivétellel betiltó törvényjavaslatot még alá kell írnia az állam republikánus kormányzójának. Ez azonban szinte borítékolhatóan meg fog történni, mivel Kevin Stitt már korábban nyilvánosan megfogadta, hogy minden abortuszellenes törvényt jóváhagy, amely az asztalára kerül. Az elmúlt három hónapban Oklahoma két másik abortuszellenes törvényt is elfogadott, amelyek miatt az államban a legtöbb abortuszszolgáltató már bezárt.

telex – bbc – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Csődhullám söpör végig Amerikán

Jónás Levente

BEST OF 2023! – United Fakes of America III.: America FAKES You! (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

VIDEÓ: „Az USA megszállja Ukrajnát az eliten keresztül” – megdöbbentő vallomás az ukrán tábornoktól (magyar felirattal)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben