Forró drót hajrá, ember! kiemelt Videó

Önvezérlő, robot e-autó töltő: kiválthatja a drága töltési infrastruktúra telepítést? (+videó)

A Ziggy-knek előre lehet jelezni egy alkalmazáson keresztül, ha töltésre szorul az autó és még a parkolóhelyet is foglalják, amíg meg nem érkezik a rendelő.

Az elektromos autók korszaka közeledik, de a járművek kényelmes és mindenhol rendelkezésre álló töltési lehetőségének megoldásai még mindig hagynak kivetnivalót maguk után: bár egyre több helyen vezetik be a szabályt, miszerint a nagyobb épületek, lakókomplexumok építése esetén kötelezően telepíteni kell elektromos töltőpontokat is, de

a világ legtöbb pontján a hiányos infrastruktúra (és a hatótáv miatti aggodalmak) egyelőre valós problémát jelentenek.

Nagy-Britanniában a napokban lépett érvénybe a tavaly beharangozott szabály az épületek (lakóépületek, áruházak és irodaépületek) kötelező töltőpontokkal való ellátásáról, Magyarországon is bevezetésre került január 1-től egy ehhez hasonló, bár valamivel enyhébb szabályozás, amiről korábban számoltunk be, és Indiában, Mumbai városában is készül a helyi törvényhatóság a kötelező töltési lehetőség biztosításáról szóló törvény meghozatalára.

A töltőpontok utólagos kialakítása egy épületben azonban akadályokba ütközhet, bonyolult és költséges lehet az épület üzemeltetőinek és azt sem lehet előre egészen pontosan felbecsülni, hogy mekkora igényt kell kiszolgálnia a rendszernek.

A problémát többek között azok a mobil töltőegységek oldhatják meg, amelyeket szükség szerinti mennyiségben rendelhetnek meg a parkolóházak, bevásárlóközpontok és hotelek, vagy nagyobb lakóépületek tulajdonosai és amelyek a töltési funkció mellett akár más szolgáltatásokkal is hozzá tudnak járulni az autósok kényelméhez. Ilyen robotokat fejleszt az osztrák TU Graz Egyetem és a Volkswagen is, és tegnap mutatták be az amerikai EV Safe Charge cég verzióját, a Ziggy-t is. A Ziggy mobilegység előnyökkel és hátránnyal is rendelkezik a két másik típushoz képest: egyrészt a töltést nem egy kar végzi, ami teljes mértékben automatizálni tudja a feladatot, hanem a tulajnak kell csatlakoztatnia a kábelt a töltés kezdetén, másrészt viszont a gép önállóan parkolóhelyet keres már az autó érkezése előtt, így a megállóhely felkutatásával már nem kell bajlódnia az oda érkező autósoknak.

A Ziggy mobilalkalmazással hívható és akár a helyi hálózatról, akár alternatív energiával is beszerezheti a szükséges energiát a töltések lebonyolításához. A robotot emellett felszerelték két hatalmas kijelzővel is – az ezeken futó reklámok az EV Safe Charge szerint fedezhetik a költségeit a gép alkalmazásának. A robotokat a cég nem adja el, hanem bérelni lehet őket és az EV Safe Charge végzi el a szükséges karbantartást és műszaki ellenőrzéseket.

A Ziggy-k egyelőre még nem jelentek meg az épületekben, mivel

a gyártást jövőre indítják csak el, de a cégnél már előrendelhetőek a robotok

és több amerikai szálloda és intézmény, köztük egy kaliforniai Holiday Inn Express és a San Franciscó-i Opera Plaza is jelezték szándékukat, hogy amint lehet, alkalmazzák a rendszert az ingatlanjaikban.

EV Safe Charge – rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A magyar gazdaságtörténet legjelentősebb beruházása indul Szegeden

Jónás Levente

Hatvan év után leállította a BMW a belsőégésű motorgyártást Münchenben

Jónás Levente

Dízel kukásautókat alakít elektromossá egy magyar cég

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben