abszolút abszurd Forró drót kiemelt

Pünkösdi vérengzés Nigériában

A támadók a Szent Ferenc katolikus templomot vették célba, amikor a hívők pünkösd vasárnapján összegyűltek – mondta Ogunmolasuyi Oluwole törvényhozó. A halottak között sok gyermek is volt, a gyülekezet papját pedig elrabolták.

Akár ötven áldozata is lehet annak a terrortámadásnak, amelyet egy katolikus templomban követtek el vasárnap Nigéria délnyugati részén, az Ondo állambeli Owo városában. Egyelőre nem tisztázott, hogy ki állt a támadás mögött, ráadásul míg Nigéria nagy része biztonsági problémákkal küzd, Ondo állam Nigéria egyik legbékésebb tagállamaként ismert. A térségben azonban a farmerek és a pásztorok közötti erőszakos konfliktus egyre inkább elharapódzik.

Muhammadu Buhari nigériai elnök egy közleményben azt írta,

„Bármi történjék is, ez az ország soha nem fog engedni a gonosznak és a gyarló embereknek, a sötétség soha nem fogja legyőzni a fényt. Nigéria végül győzni fog”.

Magyarország elítéli a nigériai Owo városában történt terrortámadást és 10 millió forintos gyorssegélyt ajánlott fel a tragédiában érintett katolikus közösség mielőbbi talpra állásához

– közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt írta: pünkösdhétfőn sajnos újra megállapítható, hogy

„a mai napig a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, aminek borzalmas példája a nigériai Owo városában elkövetett terrortámadás”,

amelyben vasárnap legalább 50, pünkösdöt ünneplő katolikus hívet gyilkoltak meg.

Hozzátette: Magyarországnak, mint egy ezer éve keresztény országnak, erkölcsi kötelessége ilyenkor fellépni, és bár a megtörtént borzalmakat nem teszi semmissé, de egy

rendkívüli gyorssegéllyel igyekszik hozzájárulni a tragédiában érintett közösség mielőbbi talpra állásához.

A miniszter tudatta: a Hungary Helps programban Magyarország azonnali, 10 millió forintos felajánlást küld a Ondói Római Katolikus Egyházmegyének, amelyet a kenyérkereső nélkül maradt családtagok, árvák ellátására és kórházi kezelésekre fordítanak majd.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország a legmélyebben elítéli Xavéri Szent Ferenc templomban történt támadást, amely ismét bebizonyította, hogy mára a keresztény közösségek váltak a terrorszervezetek kiemelt célpontjává.

Úgy fogalmazott: „Imáink ma a gyászoló családokkal vannak.”

Az Európai Unió elítéli a nigériai Owo városának katolikus templomában összegyűltek elleni vasárnap este elkövetett fegyveres támadást – közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő megdöbbentőnek nevezve a történteket.

Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő arra figyelmeztetett, hogy Nigériában a vallási szélsőségek fegyveresei egyre nagyobb veszélyt jelentenek a keresztényekre.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felhívta a figyelmet, hogy a fegyveres csoportok támadásai egyre gyakoribbá válnak Nigéria különböző részein. Mint mondta, az „elfogadhatatlan és értelmetlen” erőszak a vasárnapi támadással átterjedt Nigéria eddig békés területére is. Borrell kijelentette: az Európai Unió szolidáris az ország népével, és együtt érez mindazokkal, akik elvesztették szeretteiket.

„Az aljas tett felelőseit mihamarabb bíróság elé kell állítani”

– fogalmazott.

A főképviselő közölte: az EU elkötelezett amellett, hogy együttműködjön a nigériai hatóságokkal az erőszak felszámolására és a tartós béke megtalálására. Az EU továbbra is támogatja Nigériát a fenntartható béke megteremtésére, a demokrácia elmélyítésére és az alapvető emberi jogok, köztük az istentisztelethez és a vallás, illetve a meggyőződés szabadságához való jog védelmének biztosítására irányuló erőfeszítéseiben – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője kijelentette: a katolikus egyház legkiemelkedőbb ünnepén elkövetett támadás a keresztény hívők ellen irányult. Arról tájékoztatott, hogy a keresztény közösségeknek évek óta hasonló támadásokat kell elszenvedniük az országban,

2015 és 2020 között mintegy 12 ezer keresztényt öltek meg a hitük miatt Nigériában.

Közölte továbbá, hogy a sorozatos brutális támadások miatt az Open Doors (Nyitott Ajtók) nevű nemzetközi keresztény emberi jogi szervezet a keresztények számára a hetedik legveszélyesebb helynek nyilvánította Nigériát.

Szavai szerint az Európai Parlament és az EU nem maradhat tétlen, nem fordíthatja el arcát ideológiai alapon a bajbajutottaktól.

Minden EP-képviselőnek azért kell dolgoznia, hogy az emberi jogokra gyakran hivatkozó EP képes legyen elismerni és elítélni a nyílt és erőszakos keresztényüldözést

– tette hozzá Hölvényi György.

hetek – BBC – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Kétszer is megrongálták a makói betlehemet ismeretlen barbárok

Jónás Levente

PETÍCIÓ: Mi is kiállunk Böjte Csaba atya mellett! Te már aláírtad?

Jónás Levente

Pünkösd

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben