Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Rengeteg uránt ad Kína számára az új lelőhely

Kína állítólag óriási mennyiségű uránt talált 10 ezer láb, vagyis mintegy 3 ezer méter mélyen – számolt be róla a South China Morning Post (SCMP). Az új lelőhely a számítások alapján tízszeresésére növelheti Kína becsült uránkészletét. (Napjainkban Ausztrália számít az uránban leggazdagabbnak országnak.)

A felfedezés mögött álló kutatók a legmodernebb technológiát és berendezéseket használták fel, hogy az új lelőhelyen bányászhassanak, ami állításuk szerint hatszor mélyebben van, mint Kína legtöbb uránbányája.

Mivel az uránt a fegyvergyártásban is használják, az új lelőhelyek abban is segíthetnek, hogy az ország növelni tudja nukleáris arzenálját.

„Ez a projekt nagy áttörést jelent országunk számára”

– írta a nukleáris energiával foglalkozó kínai nemzeti vállalat a WeChaten.

Az uránról úgy gondolják, hogy a geofizikailag stabil területeken koncentrálódik, de a Kína által az elmúlt években azonosított lelőhelyek némelyike több mint 1500 méterrel a felszín alatt van. A szakértők ezúttal egy levegőből működtetett, érzékeny eszközt használtak az urán beazonosításához, de a folyamatot a mesterséges intelligencia is segítette, hogy az adatokat mielőbb feldolgozzák. Az SCMP szerint az új módszer más országokban is alkalmazható lehet, hogy urán kutassanak.

Mivel az uránt a fegyvergyártásban is használják, az új lelőhelyek abban is segíthetnek, hogy az ország növelni tudja nukleáris arzenálját.

hvg – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Kína budapesti nagykövetének írása a magyar-kínai együttműködésről, az új globalizáció korában

Jónás Levente

Kína megtalálta a tiszta és korlátlan energia forrását?

Jónás Levente

Közel a kínai katonai bázis létesítése Kubában

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben