Forró drót kiemelt mások, magyarok

Sebő Ödön zászlóalja a teljes 2. Ukrán Front ellen egy hónapon át tartotta magát

Vitéz Sebő Ödön (Nagykanizsa, 1920. július 17. – 2004. május 9) magyar katonatiszt, főhadnagy. Ő az, aki 1944-ben egy zászlóaljnyi katonájával a Gyimesbükki szorosban, az ezer éves határon, egy hónapon át feltartotta a teljes 2. Ukrán front közel egy milliós hadseregét!

1944 őszén a 32. hegyi határvadász zászlóalj tisztjeként embereivel hatalmas túlerő ellen védelmezte a Gyimesi-szorost:

1944. szeptember 23-án a szovjet hadsereg, az átállt román haderővel két helyen is átlépte a magyar határt. A magyar 2. hadsereg pedig rövid, elkeseredett csatákban vereséget szenvedett.

Azonban a Csíki-havasokban, a Gyimesi-szorosban és környékén még tartotta magát és védte az ősi határt a 32. hegyi határvadász zászlóaljhoz tartozó harccsoport, Sebő Ödön főhadnagy parancsnoksága alatt. Hősiesen és olyan sikeresen harcolt, hogy a szovjet parancsnokság nagy erőket sejtett Gyimesbükk környékén.

Az ezeréves határnak ezt a szakaszát Sebő Ödön mihályszállási és gyimesbükki őrse próbálta megvédeni a rázúduló, aránytalanul nagyméretű szovjet túlerővel szemben. A gyimesi harcok három hétig tartottak.

A Keleti-Kárpátok átjáróiban már mindenhol betörtek a szovjet csapatok, de Gyimes még mindig tartotta magát.

A Gyimesi-szorosból való kitörés után Sebő Ödön a 22. gyalog tábori pótezred zászlóaljának parancsnokaként a rábízott katonákat

továbbvezette a Székelyföldön, Felvidéken, Csehországon át Németországig, állandó harcban, „halálra ítélt zászlóaljként”. A sikeres kitörést követően két héttel, minimális veszteségekkel vonult amerikai hadifogságba. A fegyvert Németországban tették le, miután lőszerük nem maradt.

E példátlan haditett mindmáig oktatóanyag a katonai akadémiákon. Nemcsak a hozzáértés és rátermettség miatt, hanem eklatáns példájaként a haza iránti hűségnek.

Háborús visszaemlékezéseit – A Halálra ítélt zászlóalj – című könyvében adta közre, amelynek szerkesztője Sebő Ferenc, Vitéz Sebő Ödön fia – az ismert Kossuth-díjas zenész, a magyar táncház-mozgalom emblematikus alakja, a Zeneakadémia tanára, a kiadója pedig a Budakeszi Kultúra Alapítvány.

Székely Idő

fb – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Megtrianonozott magyarságunk (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Május kilencedike… (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Antalli örökség

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben