Forró drót kiemelt united fakes of america

Szankciók és szövetségi korlátozások a kínai technológiával vívott amerikai háborúban

Az Egyesült Államok az ellátási láncokon keresztül szeretné lassítani legnagyobb vetélytársa technológiai fejlődését: megtiltják, hogy amerikai cégek fejlett csipeket és csipgyártáshoz szükséges eszközöket adjanak el az országnak.

„Azzal, hogy a félvezetők globális ellátási láncának fojtópontjait veti be fegyverként az USA, elképesztő nagyságrendű technológiai és geopolitikai erőket mozgósít”

– idézi Gregory C. Allen szakértőt, korábbi hadügyminisztériumi tisztségviselőt a The New York Times. Joe Biden ugyanis úgy döntött, hogy elvágja annak a lehetőségétől Kínát, hogy az Egyesült Államok és bizonyos szövetségesei technológiájának segítségével fejlessze saját képességeit. Hírszerzési források szerint ugyanis az ország szuperszámítógépek és mesterséges intelligencia alkalmazásával fejleszti rejtőzködő és hiperszonikus fegyvereit, illetve dolgozik azon, hogy feltörje az amerikai kormány kommunikációját titkosító algoritmusokat. A cikk kiemeli:

utoljára gyakorlatilag a hidegháborúban léptettek életbe ennyire szigorú szabályokat.

„Kis kert, magas kerítés”

– így jellemezte a kritikus technológiákkal kapcsolatos kormányzati hozzáállást Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó. A fojtópontok legyenek a kerítésen belül, aminek azért kell magasnak lennie, hogy

„a vetélytársak ne használhassák ki Amerika és szövetségesei technológiáit, hogy ezzel aláássák azok biztonságát”.

Ezzel együtt az ország hiába folytatott egyeztetéseket Hollandiával, Japánnal, Koreával, Izraellel és az Egyesült Királysággal, többen féltek, hogy magukra haragítják Kínát, így Joe Biden kormánya végül egyedül lépett.

A rendelkezések hatására

az amerikai cégeknek tilos olyan eszközöket vagy alkatrészeket értékesíteniük kínai vállalatoknak, amelyekkel fejlett csipeket gyárthatnak, sőt, még szoftvereket sem frissíthetnek az ottani gyárakban. Ez hatékonyabb lehet, mint a korábban alkalmazott, cégenkénti tiltólisták, amelyeket akár úgy is ki lehetett játszani, hogy az adott kínai cég címet változtatott.

Szakértők szerint az új korlátozások akadályt jelenthetnek az országban, például a mesterséges intelligencia, az önvezetés, de akár a tartalomajánló algoritmusok fejlesztésénél is, ám idővel valószínűleg saját megoldásokat, technológiákat fejlesztenek ki a tengerentúliak helyett. Ezzel együtt Kína „a fejlődésük szabotálásának” tartja az intézkedéseket, és bizonyos szövetséges országok cégei, például egy japán elektronikai gyár és egy holland, csipekhez használt litográfiával foglalkozó vállalat is aggódik a szabályok hatásai miatt.

Aggodalmak ide vagy oda, mindezzel szinte egy időben az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság arra készül, hogy újfent korlátozza a ZTE és a Huawei telekommunikációs eszközeinek az értékesítését az országban, miközben dollármilliárdokba kerül Amerikának, hogy megszabaduljanak a kínai távközlési alkatrészektől.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Kína budapesti nagykövetének írása a magyar-kínai együttműködésről, az új globalizáció korában

Jónás Levente

Csődhullám söpör végig Amerikán

Jónás Levente

BEST OF 2023! – United Fakes of America III.: America FAKES You! (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben