Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Szankciókkal sújtott Oroszország: erős rubel, növekvő gazdaság, emelkedő bevételek, bővülő fogyasztás

Az oroszok ismét meglehetősen szabadon költenek a kávézókban, bárokban és éttermekben a Sberbank, Oroszország legnagyobb bankjának adatai szerint. Az orosz központi bank április végén 17%-ról 14%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat. Azok a jóslatok, amelyek szerint az orosz GDP idén akár 15%-kal is csökkenhet, kezdenek pesszimistának tűnni – jegyzi meg a The Economist.

Az orosz gazdaság nagymértékben elhárította a Nyugat példátlan szankcióit – állapította meg a The Economist, amit az olaj- és gázexportból származó bevételek meredek emelkedésének tulajdonít. Az orosz fogyasztói kiadások ismét emelkednek, a kamatlábak csökkennek, a rubel pedig erősebb, mint az ukrajnai konfliktus kiéleződése előtt volt.

“Oroszország gazdasága ismét talpra állt”

– mutatott rá a brit hetilap pénteken, hozzátéve, hogy “dacol az összeomlásról szóló jóslatokkal” az Egyesült Államok és szövetségesei által bevezetett embargók következtében.

A RUBEL MOST “UGYANOLYAN ERŐS”, MINT KORÁBBAN, A “TŐKEKONTROLL ÉS A MAGAS KAMATLÁBAK” MIATT

– írja a lap.

Pénteken az orosz valuta valójában erősebb volt, mint a konfliktus előtt – 65,8-as szinten volt az amerikai dollárral szemben a február 23-i 81-es árfolyamhoz képest. Oroszország emellett továbbra is fizeti devizakötvényeit, annak ellenére, hogy az USA és az Egyesült Királyság megpróbálja fizetésképtelenségre kényszeríteni.

Az oroszok ismét meglehetősen szabadon költenek a kávézókban, bárokban és éttermekben a Sberbank, Oroszország legnagyobb bankjának adatai szerint.

Az orosz központi bank április végén 17%-ról 14%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat. Azok a jóslatok, amelyek szerint az orosz GDP idén akár 15%-kal is csökkenhet, kezdenek pesszimistának tűnni – jegyzi meg a The Economist.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azután jelentettek be példátlan szankciókat, hogy Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába, és Joe Biden amerikai elnök akkori szavai szerint “az elkövetkező évekre leépítik [Oroszország] ipari kapacitását”. Biden azt is megfogadta, hogy “erőteljes lépéseket tesz annak érdekében, hogy szankcióink fájdalma az orosz gazdaságot célozzák és ne a sajátunkat”.

Azóta az Egyesült Államokban 1981 óta nem látott éves szintű inflációnövekedést regisztrálták, negyedéves negatív GDP-t és az egekbe szökött gázárakat – amiért Biden Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé.

Eközben a The Economist szerint Oroszország legalább 65 milliárd dollár értékben exportált olajat és gázt, a szénhidrogénekből származó állami bevételek pedig 2022 első negyedévében több mint 80%-kal nőttek éves szinten.

oroszhirek – magyarforum – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Csődhullám söpör végig Amerikán

Jónás Levente

BEST OF 2023! – United Fakes of America III.: America FAKES You! (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben