Forró drót kiemelt kultúrfölényes

Székely világrekord a Himaláján

A világ legmagasabban bemutatott zongorakoncertjének világrekordere lehet a nagyváradi Thurzó Zoltán, amennyiben Londonban hitelesítik a Mount Everest alaptáborában, 5364 méteren rögzített teljesítményét.

A zongoraművész a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy világrekord-kísérlete sikeres volt, a koncertet hétfőn, nepáli idő szerint 13:35-kor kezdte el. A bejegyzésben a koncert előtt rögzített videót is közzétette.

Mint írta, játékát a magyar, a székely és a román himnusszal kezdte, majd „temérdek komolyzenei alkotás” és más nemzetek himnusza következett.

Thurzó Zoltán az általa bérelt helikopterrel a helyszínre szállított koncertzongorán játszott 1-3 Celsius fok közötti hőmérsékleten.

A zongoraművész május 26-án indult el expedíciójára. Az eredeti terv szerint június 5-én, pünkösdvasárnap játszotta volna el több mint kéttucat nemzet himnuszát, köztük a magyar és a székely himnuszt, illetve klasszikus zeneműveket, az időjárási viszonyok miatt azonban a zongorát nem tudták a helyszínre szállítani és halasztani kellett a rekordkísérletet.

Az akció költségei 21 ezer euróra rúgnak, amit a 39 nagyváradi előadóművész szponzorok támogatásából és adományokból fedez.

Vállalkozásának célja, hogy nemzetközi hírnévre tehessen szert, és így fellépési lehetőségekhez jutva pénzt gyűjthessen a hegedűművész és muzikológus nagyapjának emléket állító Thurzó Sándor Zenetörténeti Múzeum és Zenei Adattár megalapítására.

fb – itthon.ma – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Ma száz éve énekelték először a székely himnuszt

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben