a 22-es csapdája Forró drót kiemelt

„Szülinap utáni tűzijáték a kercsi-hídon” – az orosz válaszcsapáshoz a casus belli szállítva! (+videó)

Szent tehén nincs, eddig is tudtuk, az időzítés pedig ukrán szempontból majdnem tökéletes: Putyin tegnapi, 70. születésnapját követő reggelen sűlyosan megrongálták a kercsi 4 milliárd dolláros hidat, amely átível a tengerszoros fölött. Ezzel elvágták az orosz hadsereg fő utánpótlási útvonalát. Az orosz katonai (védelmi doktrína) vajon erről beszél, amikor bármilyen eszközt bevethető az orosz állam létezését fenyegető támadáskor? (Cikk végén főszerkesztői vélemény.)

A robbanás szombat reggel 6 körül történt és egész Kercs hallotta, az oroszok autóbombára gyanakodnak (bár ekkora kártételhez teherautó kellene, minimum). A The Guardian az orosz közlés ellenére nem tartja kizártnak, hogy rakétacsapás történt, ami telibe kapott egy teherautót. Az UNIAN által megosztott autófedélzeti kamerás felvétel alapján én is erre hajlok, a robbanás előtti süvítő hang alapján.

Az időzítése katonai, technikai szempontból tökéletes.

Az intenzív harcok zabálják a lőszert, hadfelszerelést, sok orosz fegyver, lőszer, üzemanyag bázist kilőttek. Ezt áthidalandó megpróbálkoztak az azonnali idejű logisztikával. Nos, ennek most lőttek… szó szerint. S akkor még nem szóltunk a Putyin szülinapról, amihez hátteret ad a vasúti hídon égő tanker szerelvény, amely a vasúti pályát is súlyosan megrongálja.

A jelentőségét értékelteti Igor Girkin az FSZB nyugdíjas ezredese, nacionalista orosz kalandor ma reggeli telegram posztja:

„Vlagyimir Vlagyimirovicsnak az évforduló alkalmából a legjobbakat kívánva gratuláltak a tisztelt kijevi partnerek. Az ünnepi tűzijáték lebontotta az autóhíd egy teljes szakaszát (már azt írják, hogy kettő van), és megrongálta a vasúti hidat. Természetesen a krími híd.

Augusztus végén arra a kérdésre, hogy mi várható a közeljövőben, azt válaszoltam a Krím-félszigeten (tanúkkal): „Másfél hónapja van arra, hogy kivigye a családját, aztán az ukránok felrobbantják a krími hidat. ” Nos, anélkül, hogy vártam volna, kaptam „akár egy hetet.”

Egyébként az ismert orosz „megmondóemberek” közül Girkin volt az első, aki megmondta, hogy az ukrán háborút elveszti Oroszország. Nos, ez még nem történt meg, de az elmúlt hetek offenzívái és a hídrobbantás fényében sokan elgondolkodnak a birodalmon belül is a lehetőségén.

A videó itt tekinthető meg:

https://twitter.com/NOELrep…/status/1578653879155113985…

Már a nyáron is pedzegettem, hogy a kercsi hídnál is előbb utóbb próbálkoznak az ukránok, békaember aknás vagy gyorsnaszád rakétás megoldással. Erre a papagájkommandó még azzal felelt, hogy szuper erős a légvédelem, biztonságban van a híd minden féle akciótól. Látjuk, hogy mennyire… csak találtak egy biztonsági rést.

Pesti Hírnök vélemény: Csak nem bírtak magukkal... Akkor ez most az, amitől hónapok óta óvott Putyin, nem egyszer: se Oroszországot, se főleg a Krímet ne merjék támadni... C'est la provocation! Csak jelzem, hogy az egyik fő olvasata orosz értelmezésben ennek az akciónak az, hogy Északi Áramlatot ért szabotázs megismétlődött, komolyabb szinten. A krími híd is egy vezeték, és ez is pótolhatatlan a maga nemében... Mindegy is, hogy Kijevből, vagy Langley-ből szalajtották az elkövetőket. Akkor most esetleg előkerül a Belgorod. Pontosabban a hely, ahonnan éppen "tesztelt" egyet - például egy olyan új, harcászati-stratégiai csapásmérést, mint a nukleáris cúnamit. Kérdés, hogy ez vajon érinti-e az egyezményt, ami után elvileg tilos máshol, mint a föld alatt végezni atombomba-kísérleteket... Lám, a mindennek elmondott orosz hadilépések oly botladozók, hogy egy ilyen eszközt mutatnak fel, (mellesleg a világ legnagyobb szuperfegyvere) hogy aztán eltüntessék, mondjuk a NATO radarokról (is)... Vagy valami.

A háborúk világa, a világ háborúi oldalon (fb) – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

Az ukránok robbanthatták fel az Oroszországot Kínával összekötő vasútvonalat (+ videók)

Jónás Levente

VIDEÓ: Megsemmisítették az oroszok legmodernebb hadihajóját az ukránok

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben