Forró drót kiemelt uni…jó?

Teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonja Magyarországot az Európa Tanács – bár se joga, se felhatalmazása nincs

A szervezet Örményországgal és Azerbajdzsánnal egy szintre süllyesztette hazánkat.

A jogállamiságot és demokráciát érintő, régóta fennálló problémák miatt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) arról határozott, hogy teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonja Magyarországot – tájékoztatott a 46 tagot számláló Európa Tanács parlamenti testülete szerdán Strasbourgban.

Az Európa Tanács nem összekeverendő az Európai Tanáccsal. Előbbi esetében nem egy uniós intézményről van szó. Az Európa Tanács egy regionális, nemzetközi szervezet, amelynek székhelye Strasbourgban van.

Közleményében a közgyűlés aláhúzta, hogy a szerdán elfogadott országjelentés szerint

a demokráciát és a jogállamiság magyarországi helyzetét érintő problémák „nagyrészt megoldatlanok maradnak”.

Közölték: a határozattal Magyarország csatlakozik az Európa Tanács azon tíz tagállamához – Albániához, Örményországhoz, Azerbajdzsánhoz, Bosznia-Hercegovinához, Georgiához, Moldovához, Lengyelországhoz, Szerbiához, Törökországhoz és Ukrajnához -, melyek szintén „teljes körű ellenőrzés” alatt állnak.

Az ilyen típusú „ellenőrzés” magában foglalja a PACE illetékes jelentéstevőjének rendszeres látogatását az érintett országban, folyamatos párbeszédet a helyi hatóságokkal, valamint annak időszakos értékelését, hogy az adott tagállam betartja-e az Európa Tanács kötelezettségeit és kötelezettségvállalásait – tájékoztattak.   

Határozatában a közgyűlés úgy foglalt állást, hogy Magyarországon a kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvények széles körű alkalmazása „súlyosan korlátozza a politikai pluralizmust” mint a demokratikus rendszerek alapját. A közelmúltban elfogadott magyar jogszabályi változások és a választási törvénnyel kapcsolatos problémák azt jelentik, hogy

a jelenlegi választási keretek nem biztosítanak egyenlő feltételeket a tisztességes választások megtartásához

– írták. A közgyűlés aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Magyarország 2020 óta különleges jogrendet alkalmaz, amely lehetővé teszi a veszélyhelyzet alkalmazását. Az ilyen rendeleteknek „szigorúan szükségesnek, arányosnak és időben korlátozottnak kell lenniük” – fogalmaztak.    

Közölték azt is, hogy a közgyűlés tudomásul vette a hatályos magyar törvények múlt hónapban bejelentett 17 módosítását, melyek a demokratikus intézmények működésének javítását, az átláthatóság erősítését és az összeférhetetlenségi szabályok szigorítását célozzák. Ezzel összefüggésben felkérték a magyar hatóságokat, hogy kérjék ki az Európa Tanács illetékes szakértőinek véleményét a változásokról.

mandiner – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Videó: az Ursula akta (ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

A belga liberális plakát szerint, hazánk csóró, maradék-csöves pizza (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

VIDEÓ: Globalista elit vs. nemzetállamok

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben