Forró drót uni…jó?

Több uniós ország megsértette az embargót, oroszoknak adtak el fegyvereket

Franciaország és Németország is adott el katonai felszereléseket Oroszországnak, annak ellenére, hogy a Krím-félsziget 2014-es annektálása miatt teljes fegyverembargót vetettek ki a Kremlre – számolt be az exkluzív információról a The Telegraph.

A 273 millió euró értékű katonai felszerelés között bombák, rakéták és lőfegyverek is szerepelnek, amelyeket feltehetően most az orosz hadsereg az Ukrajna elleni invázió során is felhasznál. A brit lapnak egy uniós elemző árulta el, hogy az Európai Bizottságnak be kellett zárnia egy kiskaput, mivel kiderült, hogy legalább 10 ország, összesen 350 millió euró értékben exportált fegyvereket Moszkva számára,

ENNEK 78 SZÁZALÉKÁT FRANCIA ÉS NÉMET CÉGEK INTÉZTÉK.

Ez pedig már csak azért is érdekes információ, mert Németország eddig erősen tartózkodott attól, hogy Ukrajnát támogassa fegyverrel, valamint a franciákkal együtt az egyik legnagyobb ellenzői az orosz gázszállítással szembeni szankcióknak.

Bár Scholz arra hivatkozott, hogy az atomháborútól tart, ha túlságosan eszkalálódik a helyzet, a német vezetés arról már nem beszél nyíltan, hogy 121 millió euró értékben exportáltak „kettős felhasználású” felszereléseket Oroszországnak – puskákat és „speciális felhasználású járműveket”.

A német kormány azzal védekezett, hogy garanciákat kaptak arra vonatkozóan, hogy ezt csak civil célokra használják fel az oroszok, illetve az egyik szóvivő közölte, hogy amennyiben érzékelik a katonai használatot, felfüggesztik az exportlicenceket.

Franciaország ennél is nagyobb bűnös ebben, ugyanis 76 exportlicenc keretében, 152 millió euró értékben küldtek bombákat, rakétákat, torpedókat és tankokra való hőkamerákat Oroszországnak a francia cégek, de az export tételek között szerepelt orosz vadászgépekkel kompatibilis navigációs rendszerek is.

A NAPVILÁGOT LÁTOTT INFORMÁCIÓK KIFEJEZETTEN FELHÁBORÍTOTTAK TÖBB UNIÓS TAGÁLLAMOT.

„Miközben Ukrajna kétségbeesetten kiált fegyverekért, hogy megvédje magát Putyin inváziójától, Németország és Franciaország csendben van, viszont boldogan adja el csendben és szégyenteljesen a felszereléseit Moszkvának”

-fogalmazott Cristian Terhes román EP-képviselő.

Németország és Franciaország mellett egyébként Olaszország volt a legnagyobb exportőre az oroszoknak, ők 22.5 millió euró értékben. Bulgária, Csehország és Ausztria is küldött fegyvert Moszkvának, 49.3 millió euró értékben.

liner – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény) – ELSŐ RÉSZ

Jónás Levente

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben