abszolút abszurd Forró drót kiemelt

Újabb bizonyíték az ukrán fegyvercsempészetre

A nehézfegyverek Ukrajnából történő csempészésének jeleire bukkantak az uniós nyomozók – írja a KárpátHír Jan Op Gen Oorth, a hágai székhelyű Europol egyik szóvivőjére hivatkozva. A hír nem légből kapott, a tisztviselő a Der Spiegel című német hetilapnak nyilatkozott, s aggasztónak nevezte, hogy „azért vannak Ukrajna nyugati határai mentén fegyver- és lőszerraktárak, hogy megkönnyítsék a fegyvercsempészek dolgát.”

A történetben nem az a meglepő, hogy az ukrán szervezetbűnözés – amely szorosan összefonódik a mindenkori állammal – megtalálta a nagy üzlet lehetőségét a háborúban.

Sokkal inkább a Nyugat naivitása az érthetetlen: mintha a titkosszolgálataik és a belügyi-rendvédelmi szerveik vakok lettek volna az elmúlt 30 évben, és nem tudnák, hogy Ukrajna nevében a k tulajdonképpen a korrupcióra utal, ami nélkül az ország léte elképzelhetetlen.

És nem, ez most sem olcsó orosz propaganda a részünkről. Gondoljunk csak arra, hogy 15-20 éve, amikor a cigaretta ára elkezdett drasztikusan emelkedni, egy fél ország szívott ukrán zárjegyes Marlborot vagy kék Prilukit. A ’90-es években pedig a legnépszerűbb üzemanyag, legalábbis Kelet-Magyarországon nem a 95-ös benzin, hanem az ukrán gázolaj volt, amit a határ-őrségváltásokhoz igazodva csempésztek át külön erre a célra kialakított Zsigulikban.

A sort hosszan lehetne folytatni, és lehet moralizálni azon, hogy elítéljük-e azokat az ukránokat, akik hordárokként 8 mesterkartonnal a hátukon, vagy egy duplafalú kisbuszban naponta négyszer keltek át a határon, de lássuk be, Kijev nem sok lehetőséget adott a boldogulásra, amióta a Szovjetunió szétesett. És egyébként is, miért akarna bárki más, különb, jobb ember lenni, mint a politikai elit tagjai? Avagy, a maffiaállam maffiózókat szül.

De van mégis egy különösen nagy baj azzal, ami most történik, amire Jan Op Gen Oorth és az Europol figyelmeztet:

míg a csempészcigibe jó esetben csak az hal bele, aki szívja, a terroristák kezére jutott fegyverek (szinte) mindig ártatlan áldozatokat szednek.

bekezdések – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

VIDEÓ: Nem orosz, hanem ukrán rakéta találta el a kórházat

Jónás Levente

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben