Forró drót kiemelt mások, magyarok

Újabb fokozatba kapcsolt a hányingert keltő nyelvtörvény

Hatályba lépett tegnap a nyelvtörvény záró és átmeneti rendelkezések című részének 7. pontjának 1. alpontja, amely módosítja Ukrajna közigazgatási szabálysértési törvénykönyvét. Mostantól kezdve a nyelvi ombudsman bírságot szabhat ki az állami szervek és az önkormányzatok tisztségviselőire, a vállalkozások, intézmények és szervezetek vezetőire és munkatársaira, valamint a nyelvtörvényt megsértő személyekre – erről a karpat.in.ua számolt be.

Az adminisztratív szabálysértésről kiállított jegyzőkönyvnek megfelelően az első szabálysértés esetén figyelmeztetés vagy 3400–8500 hrivnya (46-116 ezer forint) közötti pénzbüntetés kiszabása lehetséges. Ha egy éven belül megismétlődik a szabálysértés, a pénzbírság 8500 és 11900 hrivnya (116 ezer és 162 ezer) közötti összegre nő.

Pénzbírsággal sújtják a nyelvtörvény megsértését az alábbi ágazatokban: oktatás, tudomány, kultúra, könyvkiadás, felhasználói felületek, tájékoztatás, nyilvános rendezvények, reklám, műszaki és projektinformáció, egészségügy, sport, távközlés, postai szolgáltatások, telekommunikáció és közlekedés.

A nyelvi ombudsman ugyanakkor megjegyezte, hogy a bírság kiszabása ellen bíróságon lehet fellebbezni.
Ezek a szikár tények, és most jöjjön néhány apró megjegyzés.

  1. Bíróságon lehet fellebbezni? Haha. Ukrajnában? Egy háborút viselő országban, ahol egyébként is körülbelül annyit érnek a törvények, mint Magyarországon a Rákosi-korszakban?
  2. Mit jelent vajon az, hogy 3500 és 8500 hrivnya közötti összegre lehet ítélni valakit? Ha valaki röviden és halkan beszél magyarul akkor 3500, de ha hosszan és hangosan, akkor 8500 hrivnya büntetés kap? Vagy különbséget tesznek abban, hogy valaki milyen nyelven beszél? Akkor az oroszok tuti 8500 hrivnyát kapnak, de a magyarok sem 3500-öt, az is biztos.
  3. Jó tudni, hogy a büntetés a mai Ukrajnában horror nagyságúnak számít. Már a 3500 hrivnya is egy jobb fizetésnek felel meg.
  4. Mi lesz rá a bizonyíték? Hangfelvétel? Vagy bemondás? Ezzel az erővel, ha Ukrajnában valaki haragszik valakire, akkor elég, ha az illető azt állítja, hogy a haragosa nem ukránul beszél, és máris büntetik?
  5. S mi lesz a külföldiekkel? Ők is csak ukránul beszélhetnek? Vagy mondjuk én egy nyilvános rendezvényen beszélgethetek a barátaimmal magyarul, de egy kárpátaljai magyar nem? Vagy engem is megbüntetnek?
  6. S mi lesz, ha templomban tartanak hittant? Akkor az hitélet vagy oktatás?
    A kérdéseket vég nélkül lehetne sorolni, de a helyzet tragikus voltát így is tisztán lehet látni. Ukrajna nyelvtörvénye Európa szégyenfoltja! Ilyennek még ebben a beteg, ezer sebből vérző Európában sincs helye, ez a mentalitás a sötét középkorban sem fért volna meg. S ezt az Ukrajnát zsongja körül, segélyezi, támogatja és fegyverzi fel a nagy demokratikus Nyugat, és egy ilyen állam érett meg az uniós csatlakozásra? Ha ez nem képmutatás, akkor én egykor letolt gatyával, állva zongoráló bohóc vagyok, aki most egy országot vezet. Márpedig ilyen csak egy van a Földön, és hála Istennek nem Magyarországon.

bekezdések – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

Állampolgárok

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Abszurd, komolytalan és nevetséges”: Ukrajna múltja, jelene és jövője (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben