Forró drót kiemelt united fakes of america

Ukrajna jövőjéről Ukrajna nélkül: formában a nagyhatalmak

A nyugati országok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió (EU) államainak – képviselői az elmúlt hetekben rendszeresen találkoztak, hogy megvitassák az esetleges ukrajnai fegyverszünet és diplomáciai rendezés paramétereit, miközben Kijev ezekben nem vesz részt. Ezt belső forrásokból tudta meg a CNN .

A műsorszolgáltató szerint a szövetségesek elsősorban Olaszország által májusban javasolt tervet fontolgatják, amely Ukrajna semlegességét jelenti biztonsági garanciákért cserébe, valamint Kijev és Moszkva közötti tárgyalások megkezdését a Krím és Donbász jövőjéről. Ukrajna nem vesz részt közvetlenül ezekben a megbeszélésekben, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok azt ígéri, hogy „Semmit sem dönt Ukrajnáról Ukrajna nélkül”.

A CNN szerint az amerikai és a nyugati tisztviselők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy ami Ukrajnában történik, “potenciálisan évekig elhúzódhat a háború, ha az oroszok és az ukránok nem ülnek vissza a tárgyalóasztalhoz”.

Ugyanakkor azzal érvelnek, hogy Washington nem gyakorolt ​​nyomást Kijevre, ragaszkodott egy bizonyos tervhez, és nem kényszerítette az ukrán hatóságokat, hogy tárgyaljanak Moszkvával.

Olasz terv

Májusban Olaszország átadta António Guterres ENSZ – főtitkárnak az ukrajnai békerendezés négy szakaszból álló tervét. A tervet az olasz külügyminisztérium dolgozta ki, és az ország külügyminisztere, Luigi Di Maio nyújtotta be az ENSZ-nek.

Az első szakaszban tűzszünet megkötését javasolják. Ez várhatóan lehetőséget nyit a további béketárgyalásokra. A szakasz megvalósítását az olasz hatóságok szerint olyan országok fogják felügyelni, mint Franciaország, Németország, Olaszország, Törökország, az USA, Kína, Kanada, Nagy-Britannia, Lengyelország és Izrael.

A tervek között szerepel továbbá a front demilitarizálása és tárgyalások lefolytatása Ukrajna nemzetközi semleges státuszáról. Ugyanebben az időszakban tervezik az ukrán állam felvételét az Európai Unióba.

A harmadik szakaszban a konfliktus „területi kérdéseinek” megvitatását tervezik. Feltételezik, hogy a Krím és a donbászi köztársaságok teljes autonómiával visszatérnek Ukrajnához. Ezek a területek garanciákat kapnak a nyelvi és kulturális hovatartozáshoz, a teljes önkormányzat megteremtéséhez és a független biztonsághoz.

A negyedik szakasz magában foglalja az európai békéről és biztonságról szóló megállapodás megkötését. Oroszországot felkérik, hogy vonja ki csapatait a megszállt területekről, amihez társul a szankciók fokozatos feloldása.

“Semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül”?

Június 3-án Joe Biden amerikai elnök az orosz-ukrán béke lehetséges feltételeit firtató kérdésre válaszolva ismét kijelentette , hogy az erről szóló döntést a Kijev és Moszkva közötti tárgyalásokon kell kidolgozni. Hangsúlyozta, Ukrajnának önállóan kell megoldania az Oroszországnak nyújtott területi engedmények kérdését, az Egyesült Államok nem fogja rákényszeríteni ezt a döntést.

Kezdettől fogva azt mondtam, és nem mindenki értett egyet velem: Ukrajnáról Ukrajna nélkül semmit. Ez az ő területük. Nem fogom megmondani nekik, mit kell tenniük és mit nem.

Joe Biden Az Egyesült Államok elnöke

Egy nappal korábban Jens Stoltenberg NATO – főtitkár is hasonló véleményt fogalmazott meg . Kijelentette, hogy a NATO nem hajlandó feltételeket diktálni Ukrajnának az Oroszországgal folytatott tárgyalásokhoz, és nem fogja megmondani Kijevnek, hogy az országnak mit kell beleegyeznie.

Ne döntsünk és ne legyen döntő véleményünk arról, hogy az ukránoknak mit kell elfogadniuk és mit nem. Segítenünk kell őket önvédelemhez való joguk gyakorlásában

Jens Stoltenberga NATO főtitkára

Jelezte, bízik az ukrán hatóságokban, akiknek maguknak kell meghozniuk a nehéz döntéseket. Stoltenberg hozzátette, hogy a konfliktusok mindig a tárgyalóasztalnál érnek véget, de kimenetelük attól függ, hogy mi történik “a helyszínen”.

Tárgyalások Oroszország és Ukrajna között

Az orosz és az ukrán delegáció közötti tárgyalások utolsó szakaszára március 29-én került sor az isztambuli Dolmabahce palotában . Ezt megelőzően több tárgyalási fordulót tartottak Fehéroroszország területén. Azóta az orosz diplomaták szerint a tárgyalások elakadtak.

Június 2-án Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azzal vádolta Kijevet, hogy lefagyasztja a helyzet megoldására irányuló tárgyalásokat.

Az orosz fél nagyon világosan megfogalmazta követeléseit. Kijevben jól ismerik őket. Valójában Kijev az, amelyik most lefagyasztja ezeket a tárgyalásokat

Dmitrij PeszkovOroszország elnökének hivatalos képviselője

Peszkov azt javasolta, hogy Kijev ezt “a kurátorok nyomására” teszi. Éppen ezért nem a Moszkvával folytatott párbeszédet részesíti előnyben, hanem egy másik lehetőséget.

oroszhirek – CNN – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

VIDEÓ: Nem orosz, hanem ukrán rakéta találta el a kórházat

Jónás Levente

„Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény) – ELSŐ RÉSZ

Jónás Levente

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben