Forró drót kiemelt mások, magyarok

Ukrán címerre cserélik a munkácsi várban lévő turulmadarat – üzentek a kárpátaljai magyarok

A munkácsi képviselőtestület szólította fel a helyi történelmi múzeumot, hogy cseréljék a jelképeket.

A munkácsi képviselőtestület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre

– számolt be csütörtökön a mukachevo.net hírportál.

A döntés a turul madárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született.

A „trizub” – ami magyarul háromágú szigonyt jelent – az ukrán állam úgynevezett kis címere, még a Kijevi Rusz idejéből származó jelkép.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a munkácsi vár vezetősége korábban már pályázatot hirdetett az Ukrajna állami jelképei közé tartozó címer kidolgozására és elkészítésére.

A hírre tiltakozásának, felháborodásának és végtelen szomorúságának ad hangot a kárpátaljai magyarság a közösségi médiában. 

A turulemlékmű eltávolításának hírére reagálva a helyi magyar sajtóban és hírportálokon megjelenő hírek mellett – amelyek a magyar politikusok és a kárpátaljai  érdekvédelmi szervezetek álláspontját tükrözik – tegnap óta sorra lepik el a Facebookot a kárpátaljai magyarok által megosztott fotók is, amelyen Munkács és az összmagyarság szimbóluma látható. 

– olvasható az egyik sokak által megosztott képen, a lakosok pedig arra buzdítják egymást, hogy minél többen terjesszék a fotót.

Szintén a visszatérés üzenetét közvetíti a sátoraljaújhelyi Magyar Kálvária egyik stációjáról terjedő fotó is, amelyen a következő idézet olvasható: 

A magyarok érzelmeiről tanúskodik egy-egy személyes visszaemlékezés is: ki-ki a saját fotóját teszi közzé, amelyet egykor a munkácsi várban tett látogatása alkalmával készített, de előkerültek olyan képek, képeslapok is, amelyek még a millenniumi emlékművet ábrázolják. 

Forrás: Facebook

Sokan egy-egy Wass Albert-idézettel fejezik ki a szomorúságukat vagy R. Vozáry Aladár kárpátaljai újságíró gondolatait idézik, aki a millenniumi emlékmű lebontása alkalmával a Munkács című lap 1924. december 28-i számában a következőket írta:

Ti pedig, nagy urak, kiknek ma ősi földünkön a hatalom kezetekbe adatott, ne vegyétek rossznéven, hogy mi, kik e földnek őslakói vagyunk, búcsúzunk a turulmadártól. Ne vessetek ránk követ azért, ha fáj a lelkünk, mikor a múlt szent madarának sorsára gondolunk. Ti is csak így tennétek. És kell jönni időnek, mikor belátjátok, hogy kár volt a turult leszedni, az emlékoszlopot lebontani. Jönni fog idő, mikor belátjátok, hogy csak az az ország lehet boldog, nagy s hatalmas, melyben mindenki érzését, minden nép emlékeit tiszteletben tartják.”

A történelem bizony ismétli önmagát…

Címlapkép: A munkácsi turulszobor. (Fotó forrása: Facebook)

mandiner – magyarnemzet – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Állampolgárok

Jónás Levente

BEST OF 2023! – DEZUNIONIZMUS (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Antalli örökség

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben