Forró drót kiemelt united fakes of america

Üzemanyagot von el az európai piacról az Egyesült Államok

Versenyre kelt egymással az európai és amerikai olajtermékpiac az elérhető készletekért: hajózási nyomkövető platformok tanúsága szerint és piaci tájékoztatás alapján ugyanis amerikai célállomásra váltanak át eredetileg Európába tartó üzemanyagszállító tankerek.

Az olajtermék-piacon a kereskedők néhány üzemanyagot szállító, Európába tartó tartályhajót az Egyesült Államok keleti parti kikötőibe irányítottak át.

Kereskedők tájékoztatása alapján és a Refinitiv kereskedelmi platform adatai szerint legalább két tartályhajó váltott irányt Európából az Egyesült Államok keleti partja felé, mintegy 90 ezer tonnás dízel és repülőgép-üzemanyag rakománnyal.

Az ilyen célállomás-módosítások rendkívül ritkák az olajtermék piacon, mivel az európai finomítók nem termelnek elégendő dízel üzemanyagot a belföldi kereslet kielégítésére, ezért jellemzően az Egyesült Államokból, valamint Ázsiából és a Közel-Keletről importálják.

A Thundercat (Címlapképünkön) nevű tartályhajó az Egyesült Arab Emírségekből származó dízel üzemanyag rakománnyal a hajózási adatok szerint csütörtökön a hollandiai Rotterdam kikötőjéről New York-i kikötőre változtatta meg úti célját. A hajó jelenleg a Földközi-tengeren Szicília partjainál halad.

Proteus Jessica

A Proteus Jessica tanker az Anglia délkeleti partjainál lévő Southwald parkoló zónáról az elmúlt napokban New Yorkra változtatta meg az úti célját, és jelenleg az Atlanti-óceánon halad.

A 35 ezer tonnás Hellas Tatiana tartályhajót hajózási adatok alapján az Exxon Mobil foglalta le dízel üzemanyag szállítására Franciaországból az Egyesült Államokba.

Hellas Tatiana

Az amerikai dízelkészletek erőteljes csökkenése magasabbra vitte az árakat és a finomítói haszonkulcsokat, ami az olajtermék piacon arbitrázs-lehetőséget nyitott meg arra, hogy Európából az Egyesült Államok keleti partjára irányítsanak át üzemanyagot.

Emellett az Egyesült Államokban egyre nagyobb politikai nyomás is nehezedik a finomítókra, hogy még a tél előtt növeljék a készleteiket az északkeleti régiókban, ahol több évtizedes mélypontra csökkentek.

A Refinitiv adatai szerint ugyanis az Egyesült Államok olajtermék-exportja szeptemberben elérte a rekordszintű 1,76 millió hordót, amelyből több mint 633 ezer hordó dízelt Északnyugat-Európába szállítottak.

Hír TV – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Csődhullám söpör végig Amerikán

Jónás Levente

BEST OF 2023! – United Fakes of America III.: America FAKES You! (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

VIDEÓ: „Az USA megszállja Ukrajnát az eliten keresztül” – megdöbbentő vallomás az ukrán tábornoktól (magyar felirattal)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben