Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Valaki szóljon a NATO-nak is! Megvan a Belgorod

Egy haditengerészeti folyóirat szerint nagyjából felesleges volt miatta pánikolni. Csak „rutin” eltűnés volt.

Feltűnt a Belgorod nukleáris tengeralattjáró a Barents-tengeren, az oroszországi Kola-félszigettől északra, bázisától több száz kilométerre, a sarkkört elhagyva, vette észre a Naval News. 

Az orosz nukleáris tengeralattjáró nagy riadalmat keltett a NATO-ban, amikor október elején eltűnt a műholdfelvételekről.

A haditengerészeti folyóirat emlékeztet, hogy az efféle „eltűnések” megesnek a tengeralattjárókkal. A Belgorod a maga 178 méterével a világ legnagyobb tengeralattjárója, és a rátelepített Poseidon fegyverrendszer is különleges.

Eltűnés alatt azt lehet érteni, hogy az észak-atlanti katonai szövetség általában minden orosz tengeralattjárót igyekszik nyomon követni, amelyek elhagyják bázisaikat, hiszen a nukleáris rakéták indítására is képes tengeralattjárók a meglepetés erejével tudnak támadni a világ bármely részéről.

A lap szerint elképzelhető, hogy tesztelte a nukleáris fegyverrendszert eltűnése alatt, ami – bár a jelenlegi geopolitikai helyzetben aggasztónak tűnik – szintén rutineljárás újonnan hadba állított tengeralattjáróknál, a Belgorod pedig csak július óta operál.

A lap azt is megemlíti, hogy habár képes lenne végrehajtani egy olyan támadást is, amely az Északi Áramlatot érte állítólag, a Belgorod mozgási mintái alapján

kizárható, hogy a Balti-tengeren lett volna az eset alatt.

Címlapkép: Boszporusz, 2022. február 22. (Oguz Yeter/Getty Images)

rtl – naval news – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Truman Oroszországban – egy atomcsapás kalkulusa

Jónás Levente

A kivédhetetlen szuper-torpedó

Jónás Levente

Atomháborús veszély: szinte teljes a homály

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben