abszolút abszurd Forró drót kiemelt

Világelső konteósok: minden második szlovákiai megkérdezett hisz valamilyen összeesküvés-elméletben

Világviszonylatban is rendkívül magas az összeesküvés-elméletekben hívők aránya Szlovákiában, derült ki a nagyszombati Szent Cirill és Metód Egyetem felméréséből, melyet 1514 megkérdezett bevonásával végeztek. Az eredményekről Peter Sýkora, az egyetem filozófiai karán működő bioetikai központ igazgatója tájékoztatott.

A felmérést augusztus 10-e és 21-e között végezte a központ, közösen a Focus ügynökséggel.

„Kiderült, hogy a konspirációs index a szlovákiai lakosság körében 30,27, az egyik legmagasabb, amit ezzel a módszerrel különféle országokban megállapítottak”

– magyarázta Sýkora.

Az értéket annak alapján számítják ki, hogy hányan hisznek a világszerte legelterjedtebb konspirációs teóriákban. Sýkora összehasonlításképpen elmondta, hogy a francia kutatók Social Science Information című tudományos folyóiratban 2021 júniusában publikált,

22 országban végzett kutatásának eredménye szerint Törökországban volt a legmagasabb ez az index (25,29), a legalacsonyabb pedig Dániában (6,29).

Szlovákiában azzal az elmélettel értenek egyet a legtöbben, hogy szándékosan elhallgatják az emberek elől az oltások káros hatását (46,6%), továbbá azzal, hogy a világot egy titkos csoport irányítja, függetlenül attól, hogy az egyes országokban éppen ki kormányoz (45%).

„Ezek az adatok összhangban vannak a Globsec 2020-as felmérésének eredményével, melyet tíz közép-kelet-európai országban végeztek. Kiderült, hogy nálunk a lakosság 56%-a hajlamos hinni valamilyen összeesküvés-elméletben, ez a legmagasabb arány ezek közül az országok közül”

– tette hozzá Sýkora.

Azt is elmondta, hogy az eredmény alapján Szlovákia nemcsak közép-európai rekorder, hanem világelső a konteo-elméletek elfogadásában.

A felmérést a Covid-19 okozta társadalmi veszélyek kezelése (2020-2023) elnevezésű európai operatív program keretében végezték.

felvidék.ma – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Küszöbön a szlovák gazdasági összeomlás

Jónás Levente

Koalíciós válság és elégedetlenség Közép-Európában

Jónás Levente

Újabb provokáció: szivárványos zászlót lógatnak ki a pozsonyi vár ablakából

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben