Forró drót kiemelt PROGRESSZOR

Windows felhasználók! Újra itt a kék halál

A Windows rendszer annyira stabillá vált az elmúlt évek során, hogy szinte már ismeretlen a speciális képernyővel megjelenő rendszerösszeomlás. Egy automatikus frissítést követően azonban egyes Windows 11-et futtató gépekre is beköszöntött a „kék halál”.

Egy nemrégiben bevezetett Windows 11-frissítés (KB5013943) egy régi, de egyáltalán nem kedves ismerős megjelenéséhez vezet a Windows 11-en, rendszerösszeomlás jelenhet meg a BSOD (Blue Screen of Death) funkcióval rendelkező komputereken, ha bizonyos alkalmazásokhoz (vírusirtókhoz) szükséges illesztőprogramokra támaszkodnak. Ezt a kumulatív frissítést a Windows 11 számos problémájának és hibájának kijavítására adták ki, és egy automatikus biztonsági frissítésről van szó, azaz a felhasználók nem dönthetnek arról, hogy telepítik-e avagy sem. A probléma – mutat rá a Windows Latest – 

a Windows 10-nél is jelen van, de a Windows 11-nél talán még súlyosabb.

Az érintett, víruskergetőkben utazó cégek közé tartozik a Sophos is, és meg is erősítette, hogy a Windows 11 KB5013943 számú javítása olyan leállítási hibakódokat, amelyek miatt az asztal nem reagál. Bár a Microsoft még nem ismerte el a Blue Screen of Death hibáról szóló jelentéseket, amelyek a Windows 11-es gépeket érik, a Sophos megerősítette, hogy a frissítés bootolhatatlanná teheti az eszközt.

A BSOD hibák kijavításához a Sophos azt javasolja az érintetteknek, hogy távolítsák el a frissítést az alábbi lépésekkel. Szüneteltessék a Windows-frissítéseket, hogy megakadályozzák a frissítés telepítését. Ehhez válasszák a Start/Beállítások/Windows Update lehetőséget, és itt szüneteltesék 7 napig a frissítéseket. Ezután nyissák meg a Vezérlőpultot, és itt kattintsanak a Programok és szolgáltatások lehetőségre, majd a Telepített frissítések megtekintésére. Innen kell eltávolítani a KB5013943 fájlt.

A Sophos azt is megerősítette, hogy kiadta saját frissítését, hogy minimalizálja a Blue Screen of Death hatását. A következő utasításokat is adta, hogy a felhasználó megbizonyosodhasson arról, hogy megkapta a javítást.

A felhasználók az Újraindítás szükséges üzenetet kapják a Sophos Home-ban, amint az automatikus javítás telepítése megtörtént. Nyissák meg a Windows Intézőt, és keressék meg a C:\Windows\System32\drivers mappát, majd itt a hmpalert.sys fájlt. Kattintsanak erre a jobb egérgombbal, majd a Tulajdonságok/Részleteknél nézzék meg, hogy a termék verziója 3.8.4.46.

A Windows Latest viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy a Sophos víruskergetőjét nem használó eszközök is Blue Screen of Death hibákba futhatnak, és a felhasználók továbbra is a Microsoft javítására várnak.

hvg – Pesti Hírek

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben