Forró drót kiemelt united fakes of america

Zelenszkij hangjától éhezik a világ

Ukrajna és Oroszország konfliktusa globális vészként nehezedik rá a világra. Az Európa éléskamrájának számító Ukrajna már az elmúlt években is heves belviszályok színtere volt amelyek egyik súlyos kiváltó oka az elhibázott és megosztó Ukrán agrárpolitika.

Az egykori orosz (majd szovjet) anyaállamból kiszakadt ország globális megítélése kezdetektől fogva sem volt rózsás. Ukrajnát sokáig a legkorruptabb államok között tartották számon. Ezzel szemben Európa szemében a megítélése 180 fokkal változott amikor a háború kitört és Ukrajnából a korrupt államból Ukrajna az „áldozat” lett; noha egyre kevésbé rendelkezik az olyan áldozatokra jellemző tulajdonságokkal, mint például a szerénység és ártatlanság.

Ezeket váltotta fel az egyre hevesebb követelőzés és fenyegetőzés. A jelen állapot pedig azt mutatja, hogy Európa ezúttal is kész kiszolgálni Ukrajna (=Amerika) érdekeit.

A nyugati kultúra bölcsője szánalmas marionettfiguraként sodródik a történelem folyamában és lesi egykori gyarmatosító – most gyarmata abszurd kívánságait. De mért is lett ilyen fontos Európának Ukrajna? Mint máskor, úgy a jótevő kezét most sem holmi humanista nagy szellem hajtja, hanem önnön élelmiszer ipara, amelynek nélkülözhetetlen hányadát szolgáltatja egy instabil és megbízhatónak nem feltétlenül nevezhető állam.

Egy olyan állam, aminek a gazdasági teljesítménye 1990 és 2017 között az ötödik legrosszabb volt a világon. 2014- től a nyugati orientáció felgyorsulni látszott annak kapcsán is, hogy Ukrajna elkezdett közeledni a Nemzetközi Valutaalaphoz és a Világbankhoz. Az amerikai tőkés befolyás, kirendelt tanácsadóin keresztül követelte az ország legnagyobb kincsének, a földpiacnak a liberalizálását hiszen Ukrajna 32,5 millió hektár szántóterülettel rendelkezik (ami kis híján kétszerese Franciaországénak).

Azonban a földek kiárusítását sokáig megakadályozta az erre vonatkozó moratórium, amit a nyugati befektetők idővel megkerültek és így képesek voltak végre rátenni kezüket az ukrán mezőgazdaságra.

A helyzetet csak súlyosbította, hogy Zelenszkij új reformjai tökéletesen kiszolgálták a nyugati nagytőke érdekeit és lehetővé tették volna külföldiek földszerzését, amit az ukrán nép heves tiltakozással fogadott, így az elnök egyfajta halogató taktikába kezdett mígnem végül a kormánya feloldotta a moratóriumot és engedélyezte a földek idegen kézre adását. Ezt a tettét a népharagtól csak a háború mentette meg és az emberek szemében a hazáját kiárusító Zelenszkijkből csakhamar a nép elhivatott vezére lett.

Azonban a háború, ami neki a pozícióban maradás záloga volt, leválasztotta Ukrajnát a globális piacokról ezzel veszélybe sodorva a világ élelmiszer ellátását. A globális élelmiszer katasztrófát csak súlyosbítja az Oroszország elleni szankciós politika, amelynek hatását elsősorban az Afrikai és az Ázsiai országok fogják elszenvedni.

Mindennek fényében láthatjuk, hogy Zelenszkij hangja, amit Európával és Oroszországgal szemben megüt jóval inkább tudatos, mint kétségbe esett. Ebből a háborúból ő és Amerika profitál míg országok, kontinensek és emberek milliói kerülnek veszélybe és éhínségre azért, hogy az Ukrán elnök pozícióban maradhasson.

Ha létezik emberi önzésből származó történelmi bűn akkor a „vétlen elnök” keze sem tiszta.

Szparakon – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

VIDEÓ: Nem orosz, hanem ukrán rakéta találta el a kórházat

Jónás Levente

Új világrend és a magyarok – Korkép / Körkép / Kórkép mai magyar szemmel (Pesti Hírnök korelemző vélemény)

Jónás Levente

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben