Forró drót hajrá, ember! kiemelt

A világ legdrágább autója (+videó)

Egyetlen darab készült belőle, tulajdonosa ismeretlen, ára 6,7 milliárd, és most gurultak vele egyet Horvátországban.

A közelmúltban Horvátországban rendezték meg a 2022-es Supercar Owners Circle rendezvényt, ahová tényleg páratlan autócsodákat vittek el a milliárdos tulajdonosok. A felvonuló, színes autótömegben ott volt

a Bugatti La Voiture Noire, amiből ez az egyetlen darab készült, és nagyjából 6,7 milliárd forintot ér.

A név egyébként elsősorban nem is az autó színére utal, hanem a Bugatti történetének egyik leghíresebb autójára. Jean Bugatti, Ettore fia a valaha elkészült négy darab Type 57 SC Atlantic kupé egyikével közlekedett: ezt az autót, amelyet egyébként ő maga is fejlesztett, szintén csak úgy emlegették a családon belül, hogy ’a fekete autó’, egészen addig, amíg egyszer csak nyom nélkül el nem tűnt; a sorsa mindmáig ismeretlen.

A fényszóró LED-elemeit – oldalanként több mint két tucat diódát – egyenként kimart üregben helyezték el. A hűtőmaszkot 3D nyomtatással készítették el, majd minden egyes kis elemét kézzel csiszolták tökéletesre, és bár úgy tűnik, hogy a mintázat mögött tömör felület rejlik, valójában átengedi a levegőt. A hátsó lámpatest egyetlen darabból, illesztés nélkül készült. Mechanikusan a La Voiture Noire-t ugyanolyan teszteknek vetették alá, mint a Bugatti bármely más termékét, két éven át finomították a hajtásláncot, a futóművet és egyéb komponenseket.

Technikai alapjait a Chiron adja, csak a tengelytáv hosszabb: ezt is egy

négyturbós W16-os 8,0 literes motor hajtja, amelynek teljesítménye 1500 lóerő és 1600 Nm nyomaték. Képes 2,4 másodperc alatt 0-ról 100 km/h-ra gyorsulni, és 420 km/órás végsebességet ér el.

A tulajdonos kilétét homály fedi, erős tippnek számít a volt Volkswagen-vezér, Ferdinand Piech, de szóba hozták a kocsival Christiano Ronaldót is. Az viszont elég jól sejthető, miért épp a szomszédos országban tűnt fel az egyetlen példányban épített különlegesség. A nagy múltú márka többségi tulajdonosa immár a hipergyors villanyautók építésére szakosodott Rimac, és a márka alapítója, Mate Rimac lett a Bugatti új vezérigazgatója is.

vezess – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Szankciós orosz újautó-piac TOP 10: a hazai és kínai márkák viszik a prímet (+galéria)

Jónás Levente

Az EU döntésre jutott: vége a belső égésű motoroknak

Jónás Levente

Veszély fenyegeti a magyar autóipart

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben