Forró drót hajrá, ember! kiemelt

A világon elsőként kapott a saját sejtjeiből 3D-nyomtatott fület egy páciens

A transzplantáció a technológia első klinikai tesztje volt, és egyben egy hatalmas előrelépés a rekonstruktív műtétek szempontjából.

Sikeresen átültették az első olyan, 3D-nyomtatással készült fület, mely a páciens saját sejtjeiből készült – olvasható a The Verge oldalán. A kvázi-protézist kifejlesztő, 3DBio Therapeutics egy sajtóközleményben számolt be az eredményről.

A szóban forgó 20 éves hölgy, aki a protézist kapta, egy microtia nevű fejlődési rendellenességgel kellett, hogy együtt éljen egészen eddig. A betegség miatt vagy az egyik, vagy mindkét fül csak részlegesen, vagy egyáltalán nem fejlődött ki, egyes esetekben nem csak a külső fül, de a fülcsatorna is hiányzik.

Az Egyesült Államokban nagyjából évente 1500 újszülött esetében fedezik fel a rendellenességet.

A microtiában szenvedő betegek számára legtöbbször vagy egy borda darabjából és/vagy szintetikus anyagokból szokás fülprotézist készíteni, azonban a 3DBio Therapeutics kísérleti eljárása során a páciens meglévő füléből mintavételezett porcsejteket használják fel a mesterséges fül elkészítésére.

A sejteket a mintavétel után tenyészteni kezdik, majd 3D-nyomtatás segítségével hozzák létre az AuriNovo névre keresztelt fülprotézis alakját.

A mesterséges fül különlegessége, hogy a miután megkapta a páciens, a későbbiekben folyamatosan regenerálódik benne a porc, továbbá mivel a beteg saját sejtjeiből készül, így szinte minimális a kilökődés veszélye

– nyilatkozták a cég munkatársai a New York Timesnak. A cég tulajdonosi aggályokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a folyamat pontos technikai részleteit, azonban annyit elárultak a Timesnak, hogy a szövetségi szabályozó hatóságok felülvizsgálták a próbatervet és szigorú gyártási szabványokat határoztak meg.

A cég vezetői a The New York Timesnak elárulták, hogy szerintük a technológiájuk más testrészeket, például orrot vagy forgó ízületeket, majd végül akár olyan összetett szerveket is nyomtathat, mint a máj vagy a vese.

Az elmúlt egy év egyébként már több, transzplantációs technológiákkal kapcsolatos bravúrt is tartogatott: tavaly októberben sikerült létrehozni az első olyan mesterséges vesét, mely emberi sejteket tartalmazó bioreaktorral van felszerelve, illetve szintén ebben a hónapban tesztelték emberen az első génmódosított sertésvesét is.

(Idén januárban pedig – ugyanazon cég kutatói, mint a sertésvese esetében – egy génmódosított sertésszívet ültettek egy súlyos állapotba lévő páciensbe, aki két hónappal később azonban mégis meghalt.)

Visszatérve a fülprotézisekre, mivel a fül nem létfontosságú szerv, így talán a tudósoknak – és persze a pácienseknek is – is kevésbé kell tartaniuk attól, ha mégsem sikerül tökéletesre az adott szerv.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Ember nélkül nyomtat Kína egy 180 méter magas gátat

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben