Forró drót kiemelt közbátorság

Az unió börtöne egy migráns számára szanatórium

Már az elmúlt hónapokban voltak ennek előjelei – nyilatkozta lapunk megkeresésére Horváth József a szombaton történt fegyveres összetűzésről, amelyben afgánok és pakisztániak csaptak össze a magyar határ közelében, a szerbiai Szabadkánál.

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője hozzátette,

a határkerítés technikai rendszerének a felvételén is látható volt, hogy éles vagy hatástalanított fegyverrel, kalasnyikovval, pisztollyal jelentek meg a határ környékén az illegális migránsokat oda kalauzoló szervezett bűnözői csoportok,

másrészről az is nyilvánvaló, hogy mivel a magyar határ nagyon szigorúan őrzött, a szervezett bűnözők között is van egy nagyon erős küzdelem, hiszen nem mindegy, hogy ki, melyik határszakaszon viheti át az embereit. Hozzátette, köztük van egy rivalizálás, amely most fegyveres küzdelemben csapódott le.

Horváth kifejtette:

ezek a származási országok alapján szerveződő bűnbandák olyan, véleményük szerint könnyebben megsérthető biztonsági zónákat igyekeznek megszerezni, ahol jobb esélyük van arra, hogy átvigyék az embereket, hiszen személyenként három-ötezer eurós díjakat szednek az illegális migránsoktól annak reményében, hogy átjuttatják őket az unió területére.

Egy 26 éves afgán férfit, akit emberöléssel gyanúsítanak, letartóztatott a rendőrség, azonban a biztonságpolitikus szerint ezek az emberek bekalkulálták, hogy bíróság elé is kerülhetnek, ezt kockázatként kezelik.

Másrészről azt se felejtsük el, hogy az európai börtön egy afganisztáni férfi számára némi túlzással szanatóriumi viszonyokat jelent, tehát az nem visszatartó erő, ha itt börtönbe kerülnek.

A határ menti területeken élők helyzetét nagyon nehéznek látja Horváth, mert ha elhagyják az otthonukat, akkor az ingatlanjuk szabad prédává válik, azokat napokon vagy heteken belül birtokba veszik az illegális migránsok és a szervezett bűnözői csoportok, és egyrészt eladják az ingóságokat vagy tűzifaként használják, másrészt ott oldják meg a szállást, főzést, mosást. Utánuk gyakorlatilag nem marad más, csak a lepusztított falak, tehát értéktelenné válik az ingatlan, ezért otthagyni olyan, mintha ingyen átadták volna több generáció munkájának gyümölcsét. Ha viszont otthon maradnak, akkor azt kockáztatják, hogy egy hasonló fegyveres összecsapásban ártatlan áldozatokká válhatnak – fűzte hozzá. Kiemelte, a helyi rendvédelmi szervekre nagyobb feladat hárul, hogy megvédjék a lakosságot.

Az illegális migránsok egyre többször lépnek fel fegyverrel, amiről a biztonságpolitikai szakértő elmondta, egyik oldalról a balkáni háború során, amikor Jugoszlávia felbomlott, a kézifegyverek gyakorlatilag kontroll nélkül a lakossághoz jutottak, amelyeket a feketepiacon tudják értékesíteni.

Most egy újabb forrás is megnyílt, hiszen Ukrajnában mindenféle regisztráció nélkül osztogatták a kalasnyikovokat több száz éles lőszerrel együtt, így a szervezett bűnözés számára gyorsan megoldható, hogy éles lőfegyverhez jussanak, ha kellő anyagi bázissal rendelkeznek

– hívta fel a figyelmet Horváth.

(Címlapkép: PS)

magyarhirlap – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Földi László: Nálunk már betelt a menekültkvóta

Jónás Levente

Oroszország összehívja az ENSZ Biztonsági Tanácsát az illegális ukrán fegyverdömping miatt

Jónás Levente

Finn főnyomozó: bűnbandákhoz kerülhettek az Ukrajnának szánt fegyverek

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben