Forró drót kiemelt klímafelelős

Durvuló aszályos időszak következik: Svájctól Lengyelországig szinte kifogy a víz a folyókból

„Az év eleje óta Európa több régióját sújtó súlyos aszály fokozódik. A tartós csapadékhiány a májustól rendszeresen visszatérő hőhullámokkal párosul. A rendkívüli szárazság Európa-szerte nagymértékben befolyásolta a folyók vízhozamát” – fogalmaz az Európai Bizottság júliusi aszályjelentése.

A gyorselemzés szerint mindez az energiatermelés, a szállítás és a mezőgazdaság után a következő hónapokban a vízellátást is súlyosan veszélyezteti, mivel az előrejelzések szerint a következő három hónapban Európa nagy területein a szokásosnál szárazabb idő várható.

A folyók vízkészletének csökkenését idősoros összehasonlításban jelző alacsony vízhozam index (Low Flow Index, LFI) szerint Kelet-Európában, Észak-Olaszországban, Dél-Franciaországban és Németországban a legkritikusabb a helyzet, de a Duna több szakaszán is rendkívül alacsony a vízállás – olvasható a dokumentumban.

És ami ezzel jár: a „magas szintű” tűzveszély a legkisebb jelzés szerte Európában.

qubit – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Vörös riasztás az emberiségnek – 8 tény, amit tudnod kell a legutóbbi IPCC jelentésről

Jónás Levente

A klímaváltozás fenyegeti az energiatermelést is

Jónás Levente

Kérődzés és tehénfing utáni adózás

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben