Forró drót hajrá, magyar! kiemelt Videó

Érkezik a Lynx – újabb eszközpark-modernizáció és képességnövelés itthon (+videó)

Valószínűleg napokon belül megérkezhet a Magyar Honvédséghez az első Lynx (Hiúz) harcjármű.Óriási lépés lesz ez a magyar fegyveres erőknél, hiszen lassan két évtizede hiányzó képességet pótolnak az újonnan érkező gyalogsági harcjárművek.Azóta, hogy a kétezres években leselejtezték a BMP gyalogsági harcjárműveket ezt a képességet BTR szállító harcjárművekkel pótolták, a BTR-ek azonban nem kifejezetten alkalmasak erre a célra, többek közt a páncélvédettségük is elégtelen hozzá.

Ezt a hiányt pótlandó a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretén belül megrendelésre került legalább 218 darab Lynx gyalogsági harcjármű a német Rheinmetall hadiipari vállalattól a Honvédség számára.

A Lynx a saját kategóriájában a világon az egyik legfejlettebnek számít.Az új harcjárművek nagyrészét Zalaegerszegen a Rheinmetall Hungary német-magyar vegyesvállalat hazai gyárában fogják gyártani.

Az első példányok azonban még Németországból érkeznek. A zalai harckocsigyárban egyébként már a próbagyártások folynak, jövőre pedig a tömeggyártás is beindulhat. Idén ősszel azonban megérkeznek az első német példányok, amelyek közül a legelső valószínűleg akár a következő napokban befuthat.

A Lynx egyébként rendkívül jól alakítható eszköz. Amellett, hogy az alappáncélzata is a kategória egyik legerősebbje,

különleges moduláris védelmi rendszerrel is felvértezhető, ez a Strike Shield, ami többek közt az olyan páncéltörő fegyverektől is megóvhatja, amelyek most az ukrán háborúban pusztítják az orosz páncélosokat (például a rettegett Javelin).

Az alvázára többféle felépítmény is szerelhető az alap lövész kivitelen kívül, ilyen lesz a Honvédségnél is rendszeresített Skyranger légvédelmi felépítmény,de akár 120mm-es löveggel is szerelhető, amellyel könnyű harckocsiként is funkcionálhat. A tűzereje drón indító állvány, vagy Spike páncéltörő rakéta indítók felszerelésével is növelhető.Az alapfegyverzete egy 30 mm-es gépágyú egy vele párhuzamosított géppuskával, ezen túl további egy géppuska is szerelhető a járműre.Rendkívül modern a tűzvezető rendszere és természetesen éjjellátó képességgel is bír.

A 3 fős személyzet mellett további 8 főt képes szállítani. Az össztömege közel 50 tonna. A hatalmas 1463 lóerős Liebherr dízelmotor ezt az óriási súlyt a lánctalpakon akár 70 kilométer/órás sebességre is képes gyorsítani.

novekedes – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Új világrend és a magyarok – Korkép / Körkép / Kórkép mai magyar szemmel (Pesti Hírnök korelemző vélemény)

Jónás Levente

A világ második legnagyobb bankja nyitott fióktelepet Budapesten

Jónás Levente

Oroszország és India közös csúcstechnológiai fegyverfejlesztéseket is indít

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben