Forró drót kiemelt mások, magyarok

Ez a magyar határozta meg elsőként a Föld pontos alakját

Izsák Imre pedagógus szülők gyermekeként Zalaegerszegen látta meg a napvilágot. 1944-ben hadapródként német fogságba esett és elhurcolták. A második világháború befejeztével a hadifogságból hazatért és folytatta tanulmányait. A gimnázium utolsó két évfolyamát egyszerre végezte el kitűnő eredménnyel és három nyelvből érettségizett, miközben sorra nyerte az országos tanulmányi versenyeket.

A budapesti Tudományegyetem matematika-fizika szakán is rövid időn belül nagy feltűnést keltett istenáldotta tehetségével, egy korai publikációjáról például nem hitték el, hogy azt egy fiatal hallgató írta.

Figyelme egyre inkább az égi mechanika felé terelődött, így a diploma megszerzése után hamarosan a Csillagvizsgálóban találta magát. Leginkább

az úgynevezett háromtest-probléma, illetve a soktest-probléma érdekelte, valamint a műhold- és rakétapályák elmélete foglalkoztatta.

1956 novemberében, a forradalom időszakában megnyitott országhatáron keresztül Ausztriába menekült. Rövidesen Svájcban kapott munkát szakterületén, majd az egyre növekvő nemzetközi tudományos elismertségének köszönhetően, 1958-ban meghívást kapott az Amerikai Egyesült Államokba.

Itt a szó szoros és átvitt értelmében is megtalálta számításait,

dolgozott Cincinnatiben, majd Cambridge-ben, előadásokat tartott a Harvard Egyetemen és írt tankönyvet, végül érdemei elismeréseként a NASA tudományos főmunkatársa lett.

Élete csúcspontja volt, amikor

1961. június 1-jén hivatalosan is bejelentette a Föld alakjának pontos meghatározására vonatkozó számításait, mellyel azonnal a tudományos érdeklődés középpontjába került, szinte egyik napról a másikra világhírű lett, sorra kapta a meghívásokat és előadásokat tartott szerte a földgolyón.

Aztán 1965 tavaszán

Párizsba utazott egy szakmai konferenciára, ám az előadóterembe már hiába várták…

ugyanis előző este (1965. április 21-én) szállodai szobájában szívroham következtében elhunyt. 36 éves volt ekkor, kisfia, Endre (Andrew) pedig mindössze hét hónapos.

Az életművének köszönhetően halhatatlan Izsák Imre emlékét őrzik a Földlakók, azon túl pedig egy kisbolygó és a Holdon kráter viseli a nevét.

Hustory – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Bebizonyítottuk: Képesek vagyunk aszteroida eltérítésére

Jónás Levente

A NASA felvétele is a Kárpát-medence egységét, óvó-védő minőségét tanúsítja

Jónás Levente

A NASA most ezt az üzenetet sugározza az űrbe a földönkívülieknek

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben