a 22-es csapdája Forró drót kiemelt

Georg Spöttle: Zdrasztvujtye Afrika

A német Bundeswehr a héten bejelentette, hogy kivonul Maliból és befejezi a bamakói kormánynak nyújtott katonai segítséget, amit az iszlám radikálisok elleni harcban nyújtott. Az afrikai állam volt gyarmattartója Franciaország, és miután az idegenlégió már régóta nem uralta a helyzetet, kellettek a német katonák. Ám most Assimi Goita, átmeneti kormányfő bejelentette: nem tart igényt Berlin további támogatására és behívja az oroszokat, mivel ők már Szíriában is sikeresen leküzdötték az Iszlám Államot és más dzsihádista csoportokat.

A Bamako felett köröző helikopterek Moszkva üdvözletét hozták

– írta az elnök Twitter-oldalán.

Az északnyugat-afrikai országról legtöbbünknek Timbuktu vagy Dzsenné agyagból épített mecsetei jutnak az eszünkbe, amelyek az UNESCO világörökség részei. Akik jobban beleásták magukat Mali történelmébe, ismerik a dogon törzs Szíriusz csillagképhez kötődő vallását, vagy a VII. században alapított Szongai birodalmat, galambdúchoz hasonló mecseteivel, síremlékeivel.

Sajnos az elmúlt években a virágzó turizmust terrortámadások nullázták le. A támadások főleg az ország északi részét érintik. Nemcsak radikális iszlamisták terrorizálják a lakosságot, hanem a tuareg törzs is küzd szabadságjogokért és területekért.

Vlagyimir Putyin és Assimi Goïta telefonon egyeztettek az Orosz Föderáció segítségnyújtásáról, amely harcászati eszközök szállításából és orosz speciális alakulatok bevetéséből áll.

Egyes hírforrások szerint a Wagner Csoport elnevezésű, ex-elitkatonákból álló orosz biztonsági cég már egy ideje Maliban tevékenykedik. Párizs és Berlin kudarcot vallottak, ez nem is kétséges, hiszen a több éve tartó misszió nem hozta meg a várt eredményt.

Az új kormány főképpen a francia hozzáállás miatt mondta fel a katonai együttműködést. Abdoulaye Maïga ezredes, kormányszóvivő néhány napja beolvasott Macron elnöknek, hogy elege van Párizs lenéző, gyámatyáskodó magatartásából és a bamakói kormány most a saját kezébe veszi a problémák megoldását. Értelemszerűen a nem professzionálisan kiképzett mali hadsereg nem képes több fronton harcolni, ezért szüksége van az orosz tanácsadókra, kiképzőkre és minden elképzelhető segítségre Moszkvából.

A Bundeswehr hivatalosan befejezte a missziót, amely 2013 óta tart és része volt a helyi katonák kiképzése is. A csapatok összecsomagoltak és repülnének haza, ám a bamakói kormány valamilyen ok miatt nem engedélyezi a Luftwaffe szállító repülőgépeinek a leszállását. Száznegyven német katona várja a gaói bázisukon, hogy hazatérhessen.

A biztonsági helyzet Maliban katasztrofális, a lázadó egységek már hat napja Bamako közeli katonai támaszpontokat támadnak, mégpedig drónokkal és tüzérséggel. Egy, az elmúlt hét vasárnapján történt rajtaütésben 42 kormánykatona vesztette életét. A német kormány a bamakói vezetést hibáztatja a kialakult kaotikus helyzetért. Viszont Assimi Goïta elnököt is meg lehet érteni, hiszen Nyugat-Európa két legerősebb hadseregére építették a lázadások leverését, ám a francia és a német jelenlét ellenére a helyzet egyre romlott.

Goïta, aki maga is a mali hadsereg ezredese, ezért hajtott végre két éve egy katonai puccsot, mert a hadsereg vezetése elégedetlen volt a kormány támogatásával és a külföldi katonák szerepével.

Példaként nemcsak Szíria szolgált Goïtának, hanem a Közép-afrikai Köztársaság is. A polgárháborús helyzetet, amelyet a muszlim szeleka milíciák generáltak, ott is Oroszország oldotta meg. Hatott az ENSZ-re, hogy fegyvereket szállíthasson a reguláris hadseregnek, majd beküldte a Wagner Csoportot, hogy biztosítsák Faustin Archange Touadéra elnök és kormánya védelmét. Ezzel Moszkva stabilizálta a keresztény államvezetés hatalmát.

Kétség nem fér hozzá, hogy az orosz privát és reguláris csapatok nem fognak kesztyűs kézzel bánni a lázadókkal és minden lehetséges eszközt bevetnek a dzsihadisták ellen. Szíriában az orosz „Aligátor” (Kamov Ka–52) helikopterektől rettegtek a lázadók, mivel azok bedarálták az iszlamista tűzfészkeket. A városi harc helyett itt a nagy kiterjedésű sivatagi terepen kell majd harcolni egy aszimmetrikus hadviselési forma ellen.

pestisrácok – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Nordstream Dosszié I. – IV. – A történelmi energiaterrorizmus nyomában

Jónás Levente

Nordstream Dosszié IV. – Kiért történt?

Jónás Levente

Nordstream Dosszié III. – Miért történt?

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben