Forró drót kiemelt klímafelelős

Hétszer nagyobb ózónlyuk az antarktiszinál, ami sohasem záródik be

A trópusok felett legalább az 1980-as évek óta nyitva lehet az az ózonlyuk, amit csak most fedeztek fel a tudósok.

Új ózonlyukat fedeztek fel a tudósok a trópusok felett, ami a számítások alapján az év 365 napján nyitva van, ez pedig komoly aggodalomra ad okot. Miután a klímatudósok által felállított modellek egyszer sem jelezték a most felfedezett ózonlyukat, a kutatók azt gyanítják, hogy az 1980-as évek óta nyitva lehet.

Az ózonlyukak azok a területek, ahol legalább 25 százalékkal kevesebb trioxigén molekula található, mint a légkör környező területén. Ezek fenyegetést jelentenek az emberi egészségre, mert növelik az ultraibolya sugárzás szintjét, ami bőrrákot, valamint egyéb egészségügyi problémát is okozhat – írja az IFLScience.

Az AIP Advances folyóiratban közzétett adatok alapján a trópusi ózonlyuk nagyjából hétszer akkora, mint ami az Antarktisz felett található. Mivel ezt a régiót sokan lakják, így a megbetegedések kockázata is nagyobb ezeken a területeken.

„A Föld népességének nagyjából fele lakik ebben a zónában”

– mutatott rá a problémára Qing-Bin Lu, a Waterloo Egyetem tudósa. Mivel sosem záródik be, így a trópusokon lévők komoly UV-terhelésnek vannak kitéve.

A tudósok az 1970-es évek óta tudják, hogy bizonyos vegyipari szerek milyen káros hatással vannak az ózonrétegre. Ezeket azóta már betiltották, ám továbbra is hatással vannak rá.

hvg – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Az ökocídium legyen nemzetközi bűncselekmény!

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben