Forró drót kiemelt klímafelelős

Az ökocídium legyen nemzetközi bűncselekmény!

Ökocídiumról beszélünk, amikor egy terület ökoszisztémáit károsítják, pusztítják, vagy épp teljes mértékben megsemmisítik: az aktivisták kezdeményezése pedig e cselekmények büntethetőségét célozza, ám egyelőre megoszlanak a vélemények a büntethetőségről.

Julia Jackson kaliforniai borász már hosszú évek óta tisztában van azzal, hogy milyen fenyegetéseket hordoz magában az éghajlatváltozás: egyre intenzívebb erdőtüzek, hurrikánok, áradások, a tengerszint és a hőmérséklet folyamatos emelkedése.

Számára azonban ezek a gondolatok sajnos kézzelfoghatóak, mivel 2019-ben a Kincade erdőtűz elpusztította otthonát, amikor Sonoma megyében pusztított:

“Mindent elvesztettem, az összes holmimat. Ez pedig mélyen megrázott.”

Jackson az Egyesült Államok kilencedik legnagyobb borászati vállalatának, a Jackson Family Wines-nak második generációs tulajdonosa, s bár a vállalkozás elismert és komoly bevételt is generál, Jacksonnak az egész életét újjá kellett építenie a katasztrófa után.

Úgy határozott, csatlakozik

egy globális mozgalomhoz, melynek célja, hogy az ökoszisztémákat ért tömeges pusztítását az ökocídium néven ismert nemzetközi bűncselekménnyé minősítsék, mely ezáltal büntetőeljárást is vonna maga után.

Jackson és társai a Stop Ecocide elnevezésű szervezettel a múlt hetet New Yorkban töltötték, ahol az ENSZ Közgyűlésén részt vett tisztviselőkkel találkoztak.

Mindemellett tüntetéseket is szerveztek, melyek végül világszerte mintegy 450 helyszínen valósultak meg, s melyek célja az volt, hogy

igazságot és “éghajlati jóvátételt” követeljenek.

A tüntetéseken arra szólították fel a választókat, hogy a közelgő félidős amerikai választásokon olyan jelöltekre szavazzanak, akik ellenzik az erdőirtást, valamint korlátozni akarják az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Jackson leszögezte,

nem azt akarják elérni, hogy az egyszerű, munkásosztálybeli autóvezetőket, vagy a repülők gyakori utasait vegyék elő nemzetközi bűncselekmények elkövetésének vádjával, csupán azt akarják elérni, hogy az ökocídium egyfajta gátat szabjon azoknak a kormányzati szintű döntéshozóknak, akiknek programja csak súlyosbítja az éghajlati válságot.

Az ökocídium minősüljön nemzetközi bűncselekménynek!

liner – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Óriási bajban az emberiség, Sir David Attenborough szerint „alig van visszaút”

Jónás Levente

Az átlátszó fa lehet a műanyag alternatívája

Jónás Levente

Ötven év alatt 70%-kal (!) csökkent a vadon élő állatok száma

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben