a 22-es csapdája Forró drót kiemelt

Irán beszállít az oroszoknak – Vagy be is száll a háborúba?

Irán több száz harci drónt szállít Oroszországnak Egyesült Államok állítása szerint. Ez a Fehér Ház szerint azt mutatja, hogy Moszkva fegyverzete fogyatkozóban van, írja a Guardian.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója elmondta, az Egyesült Államokhoz eljutott információk alátámasztják azokat a véleményeket, amelyek szerint Oroszország Ukrajnában végrehajtott heves bombázásai, amelyek az elmúlt hetekben az ország keleti részében a hatalom megszilárdítását eredményezték, a fegyverállomány megcsappanásával is járt.

„Az iráni kormány arra készül, hogy akár több száz pilóta nélküli légi járművet biztosítson rövid időn belül Oroszországnak. Ebbe beleértendők a fegyvereket szállítani képes járművek is”

– mondta Sullivan.

“Információink továbbá arra utalnak, hogy Irán készül arra is, hogy kiképezze az orosz erőket a járművek használatára, és az első kiképzések már július elején elkezdődnek.”

Sullivan szerint nem világos, hogy Irán szállított-e már a drónokból Oroszországnak. Megjegyezte, hogy az iráni drónokat a jemeni húti lázadók használták Szaúd-Arábia megtámadására. Mindkét oldal használja a drónokat A drónok döntő szerepet játszottak az ukrajnai háború mindkét oldalán. Fontos szerepük volt a rakéták távoli kilövésétől kezdve a kis bombák célpontokra való ledobásán át a tüzérségi és szárazföldi csapatok felderítéséig számos feladatban. Az ukrán erők különösen sikeresek voltak a török ​​gyártmányú Bayraktar drónok használatában.

Az Egyesült Államok és más szövetségesek pedig sokféle kisebb pilóta nélküli járművet szállítottak Kijevnek.

„Mi továbbra is kivesszük a részünket Ukrajna hatékony védelmének fenntartásában. Segítünk, hogy az ukránok megmutathassák, az orosz erőfeszítések, amelyek arra vonatkoznak, hogy letöröljék Ukrajnát a térképről, nem járhatnak sikerrel”

– mondta Sullivan. Sullivan bejelentése Joe Biden elnök izraeli és szaúd-arábiai útja előtt egy nappal történt. Irán nukleáris programja és a térségben folytatott tevékenysége a látogatás kulcsfontosságú témája lesz. Izrael és Szaúd-Arábia az elmúlt időszakban a viták kereszttüzébe került amiatt, mert nem voltak hajlandók csatlakozni az Oroszországgal szembeni globális büntetésekhez.

hellomagyar – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben