Forró drót kiemelt klímafelelős

Ismeretlen mikróbák olvadnak ki: most 900-at fedeztek fel, bármelyik okozhat világjárványt

A megdöbbent tudósok több mint 900, eddig soha nem látott mikrobafajt fedeztek fel a gleccserek belsejében a Tibeti-fennsíkon.

A mikrobák genomjának elemzése feltárta, hogy egyes mikrobák új világjárványokat szülhetnek, ha a klímaváltozás okozta gyors olvadás kiszabadítja őket jeges börtönükből

– írta a Livescience.

Egy új tanulmányban a Kínai Tudományos Akadémia kutatói 21 gleccserből vettek jégmintákat a Tibeti-fennsíkon. A csapat ezután rangsorolta a jégbe zárt mikroszkopikus szervezetek DNS-ét, és létrehozta a mikrobagenomok hatalmas adatbázisát, amelyet Tibetan Glacier Genome and Gene (TG2G) katalógusnak neveztek el. Ez az első alkalom, hogy egy gleccserben megbúvó mikrobiális közösséget genetikailag szekvenáltak.

A kutatók a Nature Biotechnology folyóiratban számoltak be a 968 hibernált mikrobafajról, amik többnyire baktériumok, de algákat, archeákat (ősbaktériumokat) és gombákat is találtak, 98 százalékuk pedig eddig teljesen ismeretlen volt. Ez a nagy mikrobiális diverzitás megdöbbentő a gleccserek belsejében uralkodó életkörülmények miatt.

A szélsőséges környezeti feltételek, például az alacsony hőmérséklet, az erős napsugárzás, az időszakos fagyás-olvadási ciklusok és a kevés tápanyag ellenére a gleccserek sokféle életnek adnak otthont

– írták a tanulmány szerzői.

A kutatók nem tudják pontosan, hány évesek ezek a mikrobák, de korábbi tanulmányok szerint akár 10 000 éves fagyott mikrobák is újjáéledhetnek.

A csapat 27 ezer olyan molekulát azonosított, ami segíti a baktériumok behatolását és megtelepedését a potenciális gazdaszervezetekben, ezek 47 százalékával még soha nem találkoztak, így veszélyességük mértéke sem ismert.

MÉG HA A JÉGBŐL VALÓ KISZABADULÁS UTÁN NEM IS ÉLNEK SOKÁIG, AKKOR IS GONDOT JELENTHETNEK, MERT A BAKTÉRIUMOK EGYEDÜLÁLLÓ KÉPESSÉGGEL RENDELKEZNEK, HOGY DNS-ÜK NAGY SZAKASZAIT, AZ ÚGYNEVEZETT MOBILIS GENETIKAI ELEMEKET (MGE) KICSERÉLJÉK MÁS BAKTÉRIUMOKKAL.

A gleccsermikrobák és a modern mikroorganizmusok közötti genetikai kölcsönhatás „különösen veszélyes lehet”

– írták a tudósok.

A Tibeti-fennsík gleccserei a világ legnépesebb országainak folyóit táplálják, a kínai Jangcét és Sárga folyót, valamint az indiai Gangeszt. De a probléma nem csak Ázsiát érinti, a

Földön több mint 20 ezer, olvadásra váró gleccser található, mind saját, egyedi mikrobaközösséggel. 

index – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Vörös riasztás az emberiségnek – 8 tény, amit tudnod kell a legutóbbi IPCC jelentésről

Jónás Levente

A klímaváltozás fenyegeti az energiatermelést is

Jónás Levente

Kérődzés és tehénfing utáni adózás

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben