Forró drót hajrá, ember! kiemelt

Jövőre megvehetjük a Kawasaki erőforrás hajtotta repülő motort (+viedó)

Az Xturismóval akár negyven percen keresztül is lehet repülni legfeljebb 100 km/h-s sebességgel, jövőre pedig Japán mellett már az Egyesült Államokban is megvásárolható lesz.

Az ALI Technologies 2016-ban kezdett hozzá a különleges koncepció megvalósításához, amely mostanra olyannyira kiforrott, hogy a japán cég amerikai leányvállalata,

az Aerwins Technologies egyenesen a világ egyik legnagyobb autóipari kiállításán, a Detroiti Autószalonon mutatta be a jármű legújabb, kifejezetten az amerikai piacra szánt változatát.

Ez a modell valamivel kisebb, mint amit a hazai piacon árulnak, de a működési elve alapvetően ugyanaz:

az Xturismóban egy 228 lóerős Kawasaki motort találunk, ami az elöl és hátul elhelyezett légcsavarokat hajtja meg, miközben a jármű stabilitásáról az oldalt elhelyezett négy kisebb, elektromos hajtású rotor gondoskodik. A teljes egészében szénszálas anyagból készült gép mindössze 300 kilogrammot nyom és automatika tartja egyensúlyban, így meglehetősen könnyű vezetni.

Erről számolt be az autószalon elnöke, Thad Szott is, aki a bemutató alkalmából elvihette egy körre az Xturismót a detroiti Coleman A. Young nemzetközi repülőtéren. Szott szerint

a járművel kifejezetten könnyű repülni, kényelmes és a leszállás is nagyon sima vele, összességében pedig egy meglehetősen parktikus eszköz, amennyiben egyik repülőtérről a másikra szeretnénk eljutni.

„Kicsit aggódom, hogy mikor láthatjuk azt, ahogyan egyik környékről a másikba is repülhetünk vele, szóval álljunk neki, és oldjuk meg ezt a kérdést” – tette hozzá, utalva arra, hogy a jelenlegi szabályozás mellett az Xturismo nyújtotta lehetőségeket csak meglehetősen korlátozottan lehet kihasználni.

A géppel Japánban jelenleg csak kizárólag versenypályákon lehet repülni, és vélhetőleg nem lesz ez máshogy az USA-ban sem, ahol jövőre kezdődik meg az Xturismo forgalmazása. Ezek a korlátok egyelőre nem fognak sokaknak gondot okozni, hiszen a repülő motor jelenleg 770 ezer dollárért, azaz nagyjából 310 millió forintért rendelhető meg az Aerwins Technologies honlapjáról, de Komacu Suhei, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy már dolgoznak egy kisebb, teljesen elektromos hajtású járművön, amely reményeik szerint 2025-ben már akár 50 ezer dollárért is megvásárolható lesz.

A japán gyártó hamarosan amúgy versenytársat is kaphat, hiszen a rakétahátizsákok egyik úttörője, a Jetpack Aviation szintén évek óta dolgozik egy hasonló járművön, ami a legutóbbi hírek szerint még az idén a levegőbe emelkedhet.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Japán a tenger alá merül Kína elől (+Pesti Hírnök filmajánló)

Jónás Levente

Vészes népességfogyás: „A japán nemzet az utolsó órában van”

Jónás Levente

„És az Ember megteremté a robotot, saját GÉPmására…” – robothasonmásokkal helyettesített politikusok

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben