abszolút abszurd Forró drót kiemelt

„És az Ember megteremté a robotot, saját GÉPmására…” – robothasonmásokkal helyettesített politikusok

Az élethű robot fejlesztését a kormány támogatásával végzik és azt mérik fel a segítségével, hogy hogyan lehetne javítani a hatékonyságot és hogyan reagálnak az emberek a robotpolitikusokra.

Hiroshi Ishiguro japán feltaláló a humanoidok fejlesztésének és építésének egyik legtevékenyebb képviselője, aki akkor tett szert szélesebb körű ismertségre, mikor

létrehozta saját hasonmását, Geminoidot, akit távoli irányítással kezel és amelynek segítségével a humán pszichológiába igyekszik mélyebb bepillantást nyerni, hogy a gép-ember interakciók megfigyelése révén felfedje az egyébként nehezen vizsgálható aspektusait az emberi természetnek.

A professzor laboratóriumában az évek során sokféle humanoidot készítettek a mérnökök, némelyik egészen pontosan mintázza a humán megfelelőjét, némelyik csak távolról hasonlít emberre, de a velük végzett kutatások célja azóta is változatlan: az emberek reakcióinak alapos feltérképezése a robotokkal való kommunikáció során.

Ishiguro és munkatársai az elmúlt időkben egy, az eddigieknél is különlegesebb projekten dolgoztak:

megalkották a japán kormány digitalizációért felelős miniszterének Kóno Tarónak gépi mását, aki felépítésben és az arckifejezésekben is rendkívüli módon hasonlít a miniszterre, bár robot mivolta elég szembetűnő. A 175 centiméter magas

humanoid távoli irányítással működik, így a politikus avatárjaként szolgál, nem egy önálló, automatizált entitás, de emiatt akár egy másik személy is a gépi Kóno Taró bőrébe bújhat és használhatja a szócsöveként.

Ennek megvalósítására a robot fejlesztői azt is lehetővé tették, hogy bárki használja is a robotot beszélgetésre, annak hangja végül a miniszter hangjának hallatsszon. A gép élethű mozgását és mimikáját 52 aktuátor szolgálja, amelyeket egyenként lehet irányítani.

A japán hírügynökségek leírása szerint a robotpolitikust fejlesztő projektet a kabinetiroda vezetésével végezték egy kormány által támogatott program keretében és az elkövetkező időkben Ishiguro és munkatársai azt vizsgálják majd, hogy az emberek hogyan reagálnak a gépre.

A tervek szerint Kóno Taró helyett a PR eseményekre a robothasonmását küldik, vagyis ő helyettesíti a minisztert a közösségi találkozókon.

A beszámolók szerint a politikus úgy nyilatkozott, hogy még szoknia kell a gondolatot, hogy kettő van belőle.

Ez is érdekelhet

Önvezető, akkkumulátor-nélküli, 0-24 órás traktor (+videó)

Jónás Levente

High-Tech Sulis diákok a világ élvonalában

Jónás Levente

VIDEÓ: Előremutató, sci-fibe illő, kiborg fejlesztés

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben