Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Lavrov: Ha az ukránok nem úgy bánnak kisebbségeikkel, akkor ez az egész nem történik meg

Ha az ukrán vezetés nem próbálta volna betiltani a kisebbségek nyelvi jogait, akkor semmi sem történt volna – vélekedett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Szerinte Kijevvel olyan megállapodás született Isztambulban, ami reményt adott, de az ukrán vezetés végül nem volt hajlandó megállapodni.

„Ami Magyarországot illeti, tudom, hogy Kárpátalján, azokon a területeken, ahol magyarok élnek, megtartják a nyelvüket és tanítják azt. Magyarország az az ország, amely ezeket az embereket honfitársainak tekinti, támogatja őket, segíti a magyar nyelvű oktatás megteremtését”

– mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjújában.

Ha az ukrán rezsim nem indított volna frontális támadást az oroszok ellen, és nem próbálta volna betiltani a magyar és a román nyelvet is, amikor elfogadta az államnyelvről szóló törvényt, amely kimondta, hogy csak az ukrán nyelvet lehet használni, nem csak az állampolgárok és az államok közötti hivatalos ügyekben; ha az ukrán rezsim nem indított volna ilyen frontális támadást, és egyszerűen végrehajtotta volna a minszki megállapodásokat, amelyeknek a lényege a különleges státusz, és a különleges státusz elsősorban az anyanyelvhez való jogon alapul, akkor semmi sem történt volna

– mondta a külügyminiszter. Hozzátette: „Készek lettünk volna a kapcsolatok fejlesztésére a minszki megállapodások végrehajtásának keretében. De ők ezt nem voltak hajlandóak megtenni. Nem tudom elképzelni, hogy mi lesz most ennek az Ukrajnának a sorsa, tekintve a nyilvánvalóan neonáci rezsim által folytatott politikát”.

itthon – index – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

VIDEÓ: Nem orosz, hanem ukrán rakéta találta el a kórházat

Jónás Levente

Megtrianonozott magyarságunk (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben