Forró drót hajrá, ember! kiemelt

Megépítették az eszközt, amely 18 évig képes tárolni a napenergiát

Egy holland–kínai kutatócsoport izomerek segítségével képes volt arra, hogy hosszú időn át tárolja a napenergiát. Mindez áttörést hozhat a zöldenergia termelésében.

Egy holland-kínai kutatócsoport olyan mikrochipet tervezett, amely folyadékban tárolja a napenergiát. A szakemberek ezután Kínába szállították az egységet, ahol három hónappal később elektromos árammá tudták alakítani a chipben lévő energiát – számolt be róla az Euronews.

A kutatók a Cell Reports Physical Science című szaklapban tették közzé az eredményeiket.

A szakemberek azt remélik, hogy a megoldással radikálisan át lehet alakítani a napenergia hasznosítását. Kasper Moth-Poulsen, a holland-kínai kutatócsapat vezetője szerint a találmányuk azt jelenti, hogy a napenergiát időjárástól, napszaktól, évszaktól vagy földrajzi helytől függetlenül elektromos árammá lehet alakítani.

A technológia egy speciálisan megtervezett molekulán alapszik. Ez a napfény hatására megváltoztatja az alakját: átrendezi a szenet, a nitrogént és a hidrogént, így izomer keletkezik. Ez egy energiagazdag molekula, ami folyadékba merülve képes megtartani az alakját.

A termodinamika alapján amikor egy anyag megváltoztatja az alakját, akkor energia szabadul fel, általában hő révén. A szakemberek amikor szeretnének hozzáférni az eltárolt energiához, egy katalizátorral aktiválják az izomereket, így azok visszanyerik az eredeti alakjukat, ekkor pedig hő képződik.

A szakemberek szerint amíg az izomer nem éri el a felezési idejét, addig az energia kinyerhető belőle.

Ez a tudósok szerint azt jelenti, hogy a rendszer képes 18 évig eltárolni a napenergiát.

A kutatók szerint eddig csak kis mennyiségű elektromos áramot tudtak így kinyerni a rendszerből, de az eredmények ígéretesnek tűnnek.

hvg – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A német energiaforradalom felfalja önmagát – Berlinben 7-szer annyiba kerül a háztartási áram

Jónás Levente

Örök forrás: megújuló energia és fenntartható energiatárolás a gravitációs technológia

Jónás Levente

Magyar napelemes repülő – a terv bejárta a világsajtót (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben