Forró drót kiemelt klímafelelős

Ötven év alatt 70%-kal (!) csökkent a vadon élő állatok száma

Egy friss tudományos jelentés szerint a világ vadon élő állatainak populációja több mint kétharmadával csökkent mindössze 50 év alatt.

A WWF (Természetvédelmi Világalap) kétévente adja ki Living Planet című jelentését, amelynek elkészítése során a londoni Zoológiai Társaság adatait használták fel a vadállomány állapotára vonatkozóan. A kutatási anyag rámutat arra, hogy több mint ötezer állatfaj esetében a populáció mérete átlagosan 69 százalékkal csökkent 1970 óta.

A VESZTESÉG OKAI EGYÉRTELMŰEK: AZ ERDŐIRTÁS, AZ EMBERI KIZSÁKMÁNYOLÁS, A KÖRNYEZETSZENNYEZÉS ÉS AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS.

A világ mely részei a legérintettebbek?

  • A latin-amerikai és a karibi vadállomány esetében különösen drámai a helyzet: mindössze ötven év alatt 94 százalékos csökkenést tapasztaltak.
  • A második legnagyobb esést Afrikában rögzítették, a vadon élő állatok populációja ott 66 százalékkal esett vissza, ezt követi Ázsia és a csendes-óceáni térség 55 százalékos csökkenéssel.
  • Az észak-amerikai állatállomány átlagosan 20 százalékkal, míg Európában és Közép-Ázsiában 18 százalékkal csökkent.

Milyen megoldások vannak a folyamat megállítására?

A jelentés készítői szerint bizonyos fajok esetében még súlyosabb a helyzet, a további hanyatlás azonban nem elkerülhetetlen – de sürgős intézkedésre van szükség. Decemberben Montrealban tartanak egy nagyszabású eseményt, amelynek célja, hogy

KIDOLGOZZANAK EGY ÚJ, GLOBÁLIS STRATÉGIÁT A VILÁG NÖVÉNYEINEK ÉS ÁLLATAINAK VÉDELMÉRE.

Az egyik legfontosabb megállapítás itt valószínűleg az lesz, hogy

a nemzetállamok több anyagi erőforrással támogassák a globális természetvédelmi erőfeszítéseket, emellett a fenntarthatóbb termelés és fogyasztás is téma lesz.

Ahogyan arról a Magyar Állatvédelem is beszámolt, a globális felmelegedés állatokra gyakorolt rendkívül pusztító hatását már egyre több helyen érzi az emberiség a saját bőrén. Vannak helyek, ahol a jegesmedvék már az emberek által lakott területekre vándorolnak a túlélés reményében. Erről ebben a cikkünkben lehet bővebben olvasni, itt pedig arról írtunk, hogy a klímaválság miatt egyre több időt töltenek a fák helyett a földön a majmok. A csodálatos fekete gólya pedig egész egyszerűen eltűnhet Magyarországról.

magyarállatvédelem – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Az ökocídium legyen nemzetközi bűncselekmény!

Jónás Levente

Újrahasznosított hirdetőtáblákból csináltak menedéket a kóbor kutyáknak

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben