Imperium Globalorum kiemelt

Sok hűhó egy folyosóért

Magyarországon nagyon kevesen hallottak Zangilanról, a zangilani folyosóról pedig még kevesebben, pedig ezzel kapcsolatban feszül most egymásnak Örményország és Azerbajdzsán. Előbbieket az oroszok és Irán(!), utóbbiakat Törökország támogatja.

Nahicseván BAZ megyénél kisebb méretű, mintegy fél millió lakosú enklávéja Azerbajdzsánnak, amelyet csak Örményországon vagy Iránon keresztül tud elérni.

Az örmény út a karabahi háborúval elvágódott, s a 2020-as azeri győzelem óta elvi lehetőség van a megnyitására (mint működött a szovjet időkben, belföld lévén).

Az iráni és örmény határhoz közeli, Zangilan, azeri városról kapta a nevét a közlekedési folyosó ötlete. Az azeriek szeretnék, ha területen kívüliséget élvezne az út az anyaország és az eklávé közt, az örmények ragaszkodnak a szuverenitásukhoz, s ennek megfelelően a ki- és belépő vámvizsgálathoz. A folyósótól azért is ódzkodnak, mivel úgy érzik, hogy ez elvágnná őket Irántól.

Az oroszok elvileg szövetségesei az örményeknek, támaszpontjuk is van az országban, s elvileg karabahban ők a békefenntartók, amivel az örmények egyre elégedetlenebbek. Ezen túlmenően a pántürkizmus sérti az orosz érdekeket Belső-Ázsiában.

Irán nevető harmadik lehetne, de nem az, mivel a pántürkizmus neki is legalább akkora problémát okoz, mint az oroszoknak. ugyanis a határzóna iráni oldalán jórészt azeriek élnek. Sőt becslések szerint még Teherán lakosságának negyedei is azeri (több azeri él Iránban, mint az anyaországban!).

Tehát a muszlim Irán érdekei egybe esnek a keresztény örményekével és oroszokéval és ellentétes a muszlim török, azerivel!

A törökök a magasztos eszméken túl konkrét katonai, politikai, gazdasági befolyást is remélnek a pántürkizmustól, ezért minden eszközzel támogatják Azerbajdzsánt (beleértve Bayraktar Tb2 drónokat és katonai tanácsadókat).

Miután az azeriek látva az oroszok lekötöttségét (Ukrajna), egyre hangosabban követelik a területen kívüli közlekedési folyosót. Ennek hatására a napokban nagyszabású hadgyakorlatot tartott Irán a térségben.

Miért pont ők próbálnak erőt mutatni? Mert az orosz erejéből nem futja, az örmények pedig gyengék.

Az azeriekkel megbírna Irán, viszont az azeri-török kombóval már nem, ezért nyílt összecsapás nem várható. Viszont sok minden más igen. Az iráni propaganda felidézte az orosz hódítás előtti Perzsa birodalmat, ás a pániszlamizmust, az azeriek pedig megpengették finoman a Nagy-Azerbajdzsánt (az iráni azeriek döntő többsége lojálisak a perzsa államhoz, amit az is jelez, hogy Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője apai ágon azeri! Azerbajdzsánban, ezen belül első sorban Nahicsevánban vannak hívei az ajatollah eszméinek. Biztos, ami biztos a helyi hatóságok jó párat őrizetbe vettek közülük az elmúlt napokban.

Tehát érdemes figyelni a térséget. Direkt háború nem várható, de azon nem lennék meglepve, ha az örmény-azeri kölcsönös ágyúzás után egyszer csak iráninak gondolt drónok csapnának le a Karabah körüli azeri állásokra…

A háborúk világa, világok háborúja – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

VIDEÓ: Az új, tömegesen bevetett drónok sikerének a titka

Jónás Levente

Ukrán parancsnok: iráni kamikaze drónok tizedelik tüzérségünket

Jónás Levente

Mit tegyen Izrael az iráni atomalku másnapján?

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben