Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Ukrán parancsnok: iráni kamikaze drónok tizedelik tüzérségünket

Oroszország pusztító támadásokat hajtott végre iráni típusú Shahed-136-os drónok segítségével – jelentette szombaton a The Wall Street Journal.

„Oroszország súlyos károkat okozott az ukrán erőknek a nemrégiben bevetett iráni drónokkal. Oroszország a háború kezdete óta először vetett be széles körben külföldi fegyverrendszert, ukrán parancsnokok szerint”

– áll a jelentésben.

Az Egyesült Államok hónapok óta állítja, hogy Oroszország iráni drónokat akar bevetni. Oroszország az év elején küldöttséget küldött Iránba, hogy megvizsgálja az iráni drónokat.

Irán drónprogramja az elmúlt években jelentősen fejlődött, miközben tökéletesítették a kamikaze drónjaikat.

Irán folyamatosan küldött drónokat és tanácsadókat Jemenbe, Irakba, Szíriába és Libanonba; valamint adott el belőlük Venezuelának és Etiópiának, miközben Tádzsikisztánban gyártotta le őket. Az USA azóta már szankciókat vezetett be az olyan iráni vállalatok ellen, amelyek részt vettek a drónok gyártásában és Oroszországba történő szállításában.

A múlt héten az ukrán erők fotókat mutattak egy iráni Shahed-136 drónnak látszó, cirill betűkkel ellátott drónról. Egyesek szerint az is lehet, hogy azt a típust már talán Oroszországban gyártották.

„Az elmúlt héten az orosz színekre átfestett és Geranium 2 névre átnevezett Shahed-136 delta-szárnyú drónok kezdtek megjelenni az ukrán páncélosok és tüzérségi állások felett az északkeleti Harkiv régióban”

– mondta Rodion Kulagin ezredes, az ukrán 92. gépesített dandár tüzérségének parancsnoka.

A jelentés szerint az ukránok arról számoltak be, hogy a drónok párban repülnek, majd a célpontokba csapódnak. A drónokat elsősorban az ukrán tüzérség ellen vetették be.

„A Shahedek jelenlegi széleskörű használata előtt Oroszország a múlt hónapban végrehajtott egy próbát, amelyben egy amerikaiak által szállított M777-est találtak el a drónnal”

– mondta Kulagin ezredes.

Címlapkép: Military Watch

neokohn – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Sok hűhó egy folyosóért

Jónás Levente

VIDEÓ: Az új, tömegesen bevetett drónok sikerének a titka

Jónás Levente

Mit tegyen Izrael az iráni atomalku másnapján?

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben