great/fake reset? kiemelt

Szaúd-Arábia és Kína stratégiai partnerségi és egyetértési megállapodásokat kötött

Átfogó stratégiai partnerségi és egyetértési megállapodásokat kötött Szaúd-Arábia és Kína — közölte a SPA szaúdi állami hírügynökség csütörtökön Hszi Csin-ping kínai elnök rijádi látogatásával kapcsolatban.

Az SPA nem közölt további részleteket a stratégiai megállapodás tartalmáról, de a kínai elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, miniszterelnök számos egyetértési megállapodást is aláírt.

Az első egyezmény a hidrogénenergia és a működőtőke-befektetések elősegítése, a másik a szaúdi királyság 2030-as jövőképe és a kínai Selyemút nevű nemzetközi kereskedelmi kezdeményezés összehangolásáról szólt.

Megállapodást írtak alá a kínai Huawei óriásvállalattal a felhő alapú számítógépes együttműködésről, valamint a szaúdi városok csúcstechnológiás épületkomplexumainak építéséről is.

Peking szerint Hszi Csin-ping rijádi látogatása és a megállapodások aláírása az eddigi legnagyobb volumenű kínai diplomáciai kezdeményezés az arab világban.

A kínai elnököt ennek megfelelően kiemelkedő diplomáciai pompával fogadták Rijádban: a kínai és szaúdi lobogókkal díszített gépkocsikonvojt a szaúdi király gárda arab telivéreken lovagló tagjai kísérték a szaúdi királyi palotához.

Mindez éles ellentétben állt azzal a hűvösséggel, amellyel Szaúd-Arábia tényleges politikai vezetője júliusban Joe Biden amerikai elnököt fogadta. Rijád és Washington kapcsolatait, valamint az amerikai elnök szaúdi látogatását a szaúdi energiapolitika és Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása is beárnyékolta.

Az Egyesült Államok kormánya szerdán kijelentette, hogy

a kínai elnök rijádi látogatása jó példa arra, hogyan igyekszik Peking egyre nagyobb befolyást gyakorolni világszerte, de ez sem fogja megváltoztatni Washington közel-keleti politikáját.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek csütörtökön azonban hivatalosan is bejelentette:

a szaúdi koronaherceg és az Emírségek elnöke vezetésével sikeresek voltak azok a közvetítési erőfeszítések, amelyek eredményeként Brittney Griner amerikai kosárlabdabajnokot fogolycsere-egyezmény keretében csütörtökön hazaengedte Oroszország.

hirado – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Itt az első Szaúdi autómárka!

Jónás Levente

Szaúd-Arábia, Egyiptom és Törökország is csatlakozik a BRICS-hez

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben