Forró drót great/fake reset? kiemelt

Szemléletes ábra Kína gazdasági szuperhatalmáról

Szemléletes ábra arról, hogyan vált Kína a világ egyik vezető gazdasági szuperhatalmává, miközben az Egyesült Államok és az Európai Unió globális súlya folyamatosan csökkent (a grafikonon a vásárlőerő paritás alapján számolt GDP szerinti globális részesedés változása).

Ez az átrendeződés is hozzájárul ahhoz, hogy a Nyugat által egyoldalúan bevezetett szankciók és elszigetelési kísérletek nem lehetnek sikeresek. Nemcsak a Föld területének és lakosságának, de a gazdaságának nagy része is az euroatlanti világon és szűkebb szövetségi körén kívül található.

Az ábra alapjául is szolgáló IMF-adatok szerint azon országok vásárlóerő paritás alapján számolt globális GDP-részesedése, amelyek felkerültek Oroszország „barátságtalan országok” listájára, azaz csatlakoztak a nyugati szankciókhoz (összesen 48 államról van szó), a 2002-es 56,989 százalékról 2022-re 43,186 százalékra csökkent.

Kosztur András

fb – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Új világrend és a magyarok – Korkép / Körkép / Kórkép mai magyar szemmel (Pesti Hírnök korelemző vélemény)

Jónás Levente

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Soha többé! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben