a 22-es csapdája Forró drót kiemelt

Új atomhatalom lesz Irán, Izrael szerint „ezért súlyos árat fizetnek” – felsejlik egy közel-keleti háború

Az iráni nukleáris képességekkel kapcsolatos, régóta fennálló feszültségek ezen a héten elérhettek egy olyan pontot, ahonnan már nincs visszatérés. Teherán olyan ütemben fokozza az urándúsítást, amelyre annak 2015-ös, mérföldkőnek számító dokumentumnak az aláírása óta nem volt példa. Ennek értelmében Irán a szankciók enyhítéséért cserébe visszafogta az urándúsítást, mielőtt Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban felmondta volna a megállapodást.

Az elemzők úgy vélik, hogy Irán mostanra megszerezte az atomfegyver gyártásához szükséges anyagot. Irán csütörtökön kikapcsolta azokat a térfigyelő kamerákat, amelyeket a nemzetközi nukleáris felügyelet, a NAÜ használt az ország kulcsfontosságú nukleáris létesítményeiben végzett tevékenység dokumentálására.

Rafael Grossi, a szervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a lépés végzetes csapást mérhet a nukleáris egyezmény újjáélesztését célzó tárgyalásokra. Ezen felvételek hiánya megfosztja a megállapodás – hivatalos nevén a közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) – tárgyaló feleit az adatoktól, ami „technikailag lehetetlenné teszi az egyezmény megkötését” – mondta Grossi. “Információ nélkül kellene alkut kötnünk, ami szerintem nem fog megtörténni” – mondta az ügynökség vezetője. “Ezért mondjuk, hogy ez egy nagyon komoly dolog. Természetesen meglesz a dolog következménye.”

A Reuters szerint Irán megkezdte a fejlett centrifugák telepítését egy földalatti dúsító üzemben lévő klaszterbe. A lap arról arról számolt be, hogy birtokába került egy NAÜ-jelentés, amely leírja az iráni nukleáris tevékenység fokozódását. A jelentett incidens azután történt, hogy a szervezet irányító testülete Teheránt elmarasztaló határozatot fogadott el, amiért az elmulasztotta megmagyarázni három be nem jelentett helyen talált uránnyomokat. A JCPOA körüli tárgyalások főként amiatt jutottak holtpontra, mert a Forradalmi Gárdát (IRGC) – az Iráni Fegyveres Erők elit ága – Trump hivatali ideje utolsó heteiben a külföldi terrorszervezetek közé sorolta.

Az elakadt tárgyalások veszélyes következményekkel járnak a régióra nézve.

“Noha az Egyesült Államok és Irán is foglalkozott a nukleáris megállapodáshoz való visszatérés legtöbb technikai kérdésével, továbbra is vannak különbségek azokon a területeken, amelyek nagyrészt szimbolikusak” – mondta Dina Esfandiary, a Crisis Group Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős vezető tanácsadója. Joe Biden amerikai elnök, aki annak idején Trump Irán elleni, úgynevezett “maximális nyomásgyakorlási kampányának” ellenzője volt, hivatalba lépésekor újjáélesztette a tárgyalásokat, ám mindeddig sikertelenül “Az irániak 2018 óta nem látták a JCPOA előnyeit, csak a NAÜ” – mondta a Quincy Institute ügyvezető alelnöke, Trita Parsi. “Csak idő kérdése volt, mikor jön el az a pont, amikor az irániak azt mondják, hogy “jó, ha nem kapunk érte semmit, akkor miért tennénk?” – tette hozzá Parsi.

Az elemzők szerint Irán nagyjából egy évre van attól, hogy atomfegyvert gyártson. Úgy gondolják, hogy a térség most menthetetlenül a további háborús eszkaláció felé halad.

2019-ben műholdfelvételek mutatták meg egy kísérleti atomreaktor építését Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségeknek szintén van nukleáris programja. Úgy tűnik, hogy mindkét ország ilyen irányú tevékenysége a NAÜ biztosítékai szerint történik. Ám ha Teherán valóban atomhatalommá válik, az felveti a nukleáris fegyverkezési verseny kísértetét az egyébként is ingatag régióban. Az amerikai szankciók súlyos csapást mértek Irán gazdaságára, de nem kényszerítették térdre, az ország pedig valószínűleg érzéketlenné válik a további embargókkal szemben. Az elmúlt években Izrael által elkövetett magas rangú tisztviselők – köztük egy kiemelkedő nukleáris tudós – elleni merényletek sem tudták megfékezni Irán urándúsítását. Ez arra késztetheti az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy fontolóra vegyék a katonai megoldást.

Egy Irán elleni háború véget vethet a nukleáris programjának, de kimondhatatlan pusztítást okozna a térség egészében, amellett, hogy az Egyesült Államokat egy olyan helyzetbe sodorná, amelyből éppen megpróbál kilábalni.

hellomagyar – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Csődhullám söpör végig Amerikán

Jónás Levente

BEST OF 2023! – United Fakes of America III.: America FAKES You! (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben